Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Стоп на вандалите по пътя

katastrofaВойната по пътищата в България се разрази до ужасяващи размери. През 2016 г. са загинали 708 души, през 2015 г. 660 души, през 2017 г. броят им няма да е по-малък. Премиерът Борисов демонстрира решимост да спре войната, провеждат се кампании, говори се за законодателни промени, но убитите на пътя не намаляват. Започнаха масови проверки на шофьорите за алкохол и наркотици, отдавна се говори за въвеждане на тол-система, поставят се нови камери за контрол на пътя, но уличните джигити продължават да сеят смърт.
Според народният представител Нели Петрова, чиято дъщеря бе убита от моторист на пешеходна пътека самодисциплината на шофьорите е най-важна за безопасността по пътищата. „Ако не си отговорен към себе си и собственото си семейство, как би могъл да бъдеш отговорен към другите?!”, смята тя.
Но как да възпиташ чувство за отговорност у самонадеяните, нагли шофьори, които считат пътя за лична собственост? Това е невъзможно с разяснителни кампании, апели на шефове на КАТ и популярни личности. Единственият начин са законодателни промени, налагането на огромни глоби, отнемане на книжката за дълъг срок, както е в белите държави.

Във вечерните часове по варненските улици полиция няма и джигитите си организират гонки. Полицията само обеща мерки срещу уличните вандали, но засега е безсилна. Какво трябва да стане, за да се събудим всички ние? Още смърт от катастрофи? Полицай ми каза, че не можели да хващат мотористите, защото карали с много висока скорост и щели да ги стресират, ако ги преследват??? В белите държави на мига сигнализират за вандали на пътя и на следващия светофар ги арестуват, глобяват солено и им отнемат книжките за дълго време. В България цари анархия, търпимост към убийците на пътя и кампанийност на държавата.

Lora-maikaСъдебната ни система също е благосклонна към шофьорите-убийци. През 2016 г. Върховният касационен съд присъди 2 години затвор за Деян Станчев, който уби 20-годишната Лора на пешеходна пътека във Варна. Според изготвената по делото експертиза мотористът е помлял момичето с близо 90 км/ч., но според съдиите, Лора има вина за случилото се, тъй като не се е огледала и не е преценила скоростта на моториста ?! С тези мотиви съдиите взимат правата на пешеходците.”, категорична е почернената майка Нели Петрова. Десетки, стотици са близките на убитите на пътя, които искат справедливост от съда и не я получават. Шофьори-убийци се отървават с условни присъди, вместо да лежат в затвора.

Иво Югов
вестник „Шоу“