Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

След 5 годишна съдебна битка журналистката Еми Мариянска осъди Гала

emi-marianskaBoдeщaтa нa предаването „Ha ĸaфe“ Гaлa бе осъдена по наказателно дело за обида от журналистката Еми Мариянска. Припомняме, че през 2012 г. в ефира се разрази скандал, в който тв водещата на „На кафе” Гала, взе националния ефир за бащиния и обиди в предаването си  журналистката Еми Мариянска, като я нарече „лъжец”, а наградата й от СБЖ – „Златно перо” – „тенекиено”. Тогава СЕМ се произнесе, че подобно враждебно говорене не може да бъде прието, но Нова телевизия застана зад хулиганското поведение на водещата си и никой не разбра защо Еми Мариянска, носител на няколко журналистически награди, в очите на Гала е „лъжец”. Работодателите на Гала я защитиха, а „Господари на ефира” дори „класираха” скандала на първо място, като затвърдиха манипулацията по адрес на Мариянска с думите: „Лъже и окото й не мигва!”. Журналистката обяви, че ще даде Гала на съд за обида, но едва ли е предполагала, че това наказателно дело ще й коства близо 5-годишна битка със съдебната система. Тв водещата и защитата й, в лицето на адвокатски екип Доковска, по всякакъв начин осуетяваха делото, като се опитваха да го избутат извън давностен срок. СРС отхвърли материалния иск на ищцата Мариянска по делото. В съда Гала не е в състояние да предостави нито едно доказателство защо Еми Мариянска е „лъжец”. За „свидетел” посочва съжителя си Стефан Николов, свидетелстват й другите й колежки от предаването.

Първият път делото приключва с хепи енд за водещата – съдийката от СРС Ваня Горанова излиза с „номера”, че обидата била присъствена, пък тъжителят Мариянска „не била в студиото”. До това време вече са изтекли 2 години и половина. Делото е забавяно нарочно и е заплашено от излизане от давностния срок, което и целят адвокатите на Гала. Софийски градски съд, обаче, връща делото обратно в районния, със срамното определение – за „драстични нарушения на правото”, и сагата започва отначало. На втория етап СРС се произнася с осъдителна присъда за тв водещата Гала. Тя обжалва.

С днешна дата Софийски градски съд, който за втори път се произнася по това наказателно дело, потвърждава изцяло осъдителната присъда на СРС от 16.09. 2016 г., съгласно която съдът признава Гала Георгиева Будева за виновна и я осъжда да заплати на частния тъжител  разноските по делото, в размер на около 5000 лева и държавните такси за издаване на изпълнителен лист.

Гала и увъртанията й, обаче, костват на съдебната система, загуба на капацитет от 18 съдебни дела, 5 експертизи от вещи дела и на два пъти разпити на свидетели. Очевидно е смятала, че е над закона и е разчитала на успех, или на избутване на делото извън срок. Всъщност, Гала често  използва екрана за уреждане на лични сметки и вендети, и е време работодателите да забележат това, което отдавна виждат зрителите.

Журналистката Еми Мариянска коментира присъдата на Гала така:  „Осъдих Гала – изцяло и без право на обжалване! Тя игра безчестно и самонадеяно, имаше подкрепата на яките си работодатели и маститите си адвокати, но истината все пак излезе наяве. Като човек и гражданин ме радва този факт, въпреки изтощението, което ми костваше. Благодаря на адвокатите си Маргарита Сълова, Екатерина Димитрова и Антон Сираков, че бяха до мен с цялата безрезервност на своята човечност и професионализъм.“

www.barometar.net