Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Евродепутатът Емил Радев подкрепи научните библиотеки

Emil_Radev333.jpgБългарският евродепутат Емил Радев се срещна с представители на LIBER, най-голямата мрежа от научни библиотеки в Европа, която представлява изследователите и изследователските интереси. По време на срещата Радев обсъди с представителите на LIBER текущата реформа на авторското право в ЕС. Тя предвижда модернизирана рамка от изключения и ограничения, която да позволи на изследователите да се възползват от наличието на по-ясно правно пространство. Целта е да се  използват новаторски изследователски средства за извличане на информация от текст и данни.

 „В ЕС научните организации – университети, библиотеки и научни институти, се сблъскват с правна несигурност относно степента, до която могат да извличат съдържание при извличането на информация от текст и данни. Това засяга особено случаите, когато не е предвидено приложимо изключение или ограничение и когато се изисква разрешение от носителите на права, за да се предприемат такива действия“, заяви Емил Радев.

Новите технологии позволяват на научните изследователи да обработват големи обеми информация, за да придобият нови знания и да разкрият нови тенденции. Докато технологиите за извличане на информация от текст и данни преобладават в цифровата икономика, широко разпространено е схващането, че извличането на информация от текст и данни може да бъде от особено голяма полза за научноизследователската общност и така да насърчи новаторството.

С реформата в авторското право, която се обсъжда в ЕП, се цели подобряване на усвояването на текст и извличане на данни в ЕС за изследователска среда.

Предстои да бъдат обсъдени множеството изменения, направени от ЕП, с оглед постигане на компромисно решение по окончателния текст на директивата.

barometar.net