Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Божидар Лукарски: Гласуването на мажоритарния вот беше бутафория

Bojidar-lukarski44Преди около месец ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарната система в парламента, която беше поискана от иницииралите референдума. Тогава още ви казах, че ще се разиграе една бутафория с него. Имаше един популизъм и делене на партиите на добри и лоши – които слушат народа и такива, които не изпълняват исканията му. Това коментира лидерът на СДС Божидар Лукарски.

По думите му, ако Реформаторския блок са били коалиционен партньор и не са одобрили закона, както сега направиха Патриотите, то реакцията на ГЕРБ е щяла да бъде коренно различна. „Цветанов щеше да обиколи всички телевизии и да каже как не може да има коалиция с РБ, как нямат коалиционна култура. Сега нищо подобно не се случи. После и ГЕРБ предложиха нов референдум”, каза той.

Лукарски беше категоричен, че ГЕРБ няма интерес от мажоритарни избори, дори и българския народ няма интерес. Подобен вот има само в страни от третия свят. Вариантът, който са подготвили от „Воля” се доближава до френския модел. Според Лукарски за България е най-добра немската система – в нея имаш два гласа – един за личност и един за партия. Има добро мажоритарно представителство и няма изкривявания, посочи той.

Обнадежден съм за обединение на дясното, защото има време. Очаквам да има предсрочни избори, но не в първите 3-4 месеца – ще има пукнатини със сигурност в коалицията, каза той. Всеки си пази постовете и няма никакво движение. Така Лукарски описа сегашната работа на парламента, информира btv.bg