Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Министър на какво остава Лиляна Павлова? Защо Борисов вече не й вярва?

Liliana-Pavlova4Премиерът Бойко Борисов връща Мирослав Боршош като шеф на НДК. Решението ще бъде официализирано утре на заседанието на кабинета. Един ден по-рано министърът на евроинтерграцията Лиляна Павлова уволни Боршош гръмовно за „системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и за системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите“. Павлова отправи и тежки обвинения към енергичния Боршош, че с „действията си поставя под съмнение както доброто финансово управление на НДК, така и застрашава провеждането на българското европредседателство“.

Самият Боршош не остана длъжен на Павлова и обяви, че отказва да подписва „нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството, под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона“.

Скандалът е гръмовен, защото високопоставени кадри на ГЕРБ, израсли под самото крило на Борисов, изнасят на показ толкова нелицеприятни факти за управлението и се замерват с тежки обвинения в корупция и закононарушения.

Оттук следват няколко въпроса.

Първо. След като премиерът връща Мирослав Боршош на поста му, отпадат ли обвиненията на Лиляна Павлова към него?

Ако да, тогава кой ги е изфабрикувал и защо министър Павлова е станала проводница на недостоверни факти, с които урони имиджа на шефа на НДК и допусна медийна канонада срещу Двореца?

Ако пък Павлова е права в оценките си за работата на Боршош, защо Борисов не ги взима под внимание? Премиерът взима ли за достоверни твърденията й, че финансовите отчети на НДК говорят за колосални загуби, които към 2016 година са станали 9 милиона, а за трите години на управление на Боршош – 20 милиона? Взел ли е под внимание министър-председателят външния одит, който е установил „незаконосъбразни действия на ръководството на НДК по отношение на сключването на договори“? Вслушал ли се е в сигнала на Павлова, че „поради действия или бездействие на г-н Боршош няма и милиметър напредък по ремонта на НДК“?

Второ. Консултирала ли е предварително министър Павлова с премиера намерението си да уволни Боршош? Ако да, защо след това премиерът променя позицията си? Ако не, означава ли, че Павлова взима такова важно решение на своя глава, като се имат предвид близките отношения на Борисов и Боршош?

Трето. След като Боршош се връща като шеф на Двореца, значи обвиненията му към министър Павлова са адекватни и Борисов е приел аргументите му, че обществените поръчки за ремонтите в НДК, за които отговаря Павлова, не са „по правилата и закона“. От което следва, че Борисов вече няма доверие към Павлова и трябва да се проверят действията ѝ по отношение на НДК. Ще се проверяват ли или не обществените поръчки? И кой ще гарантира, че всичко в НДК е чисто като сълза? И най-важното – на кого има доверие Борисов?

Четвърто. Борисов не само връща Боршош в НДК, но отнема на Павлова отговорността за Двореца и я прехвърля на Министерството на културата. Тогава министър на какво остава Лиляна Павлова? В благодарствения си пост до Борисов министър Павлова намеква, че е доволна от раздялата си с НДК, защото сега „ще се фокусира върху същинската работа по политическите приоритети и по подготовката и провеждането на председателството“.

Само че още при съставянето на кабинета премиерът обяви, че вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ще отговаря за политическата и международната дейност, свързана с европредседателството, а на Лиляна Павлова се дават строителните и ремонтни дейности, свързани с логистика по това важно за държавата събитие. Сега строителните ангажименти на Павлова, за които бе създадено цялото ѝ министерство, се прехвърлят на министъра на културата Боил Банов.

Какво ще прави Павлова оттук нататък? Дори за плочките отпред не отговаря, защото те са в прерогативите на кмета Фандъкова. И за паметника пред НДК Павлова не отговаря и не може да вземе отношения по драмите там. А има двама зам.-министри и 70 души щат! Те какво ще правят? Къде ще бъде офисът на Павлова, който се изграждаше специално за нея в НДК? При това положение тя вероятно ще напусне Двореца и ще бъде приютена в сградата на Министерския съвет. Но тогава нивото ѝ се сваля до директор на дирекция. Създава се институционален хаос, който ще предизвика сериозно напрежение.

Пето: Бойко Борисов публично урони престижа на министър Павлова, ревизирайки нейни кадрови решения. Ако тя има достойнство, изходът в такава ситуация е само един! И той е морален! Ще го предприеме ли Павлова? След историята с чантите ѝ и скандалите в Пътната агенция, които вече са предмет на прокуратурата, това е поредният властови скандал около името на Павлова, която винаги се е ползвала с изключителното доверие на премиера. Павлова твърди, че е застрашено европредседателството. С нейното елиминиране от НДК остават ли опасенията, че вървим към провал?

Шесто. Действията „на пожар“, които предприема в последните дни премиерът Борисов, осветяват съществен проблем – балансите в партия ГЕРБ са нарушени и властта се друса. Борисов се опитва да угажда на различи лобита, взимайки ваимноизключващите се решения. Конфликтите обаче се ожесточават, избуяват и лидерската сила на Борисов като че ли вече не може да ги потушава. А това не предвещава стабилност във властта и в държавата, за което ни обеща Борисов в мига, когато за трети път пое министър-председателското кормило на България.

Седмо. И Павлова, и Боршош предупреждават за провал на европредседателството, заради „хаосът, който цари при управлението на целия процес по подготовката“. Прехвърлянето на отговорността за НДК върху плещите на министъра на културата Боил Банов, който е далеч от проблемите на НДК, означава ли, че премиерът го превръща отсега в изкупителна жертва за задаващия се еврорезил на държавата?

Валерия Велева
epicenter.bg