Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕП прие доклада на Емил Радев за общи минимални стандарти в гражданското производство

Emil_Radev333.jpg„Днес Европейския парламент прие доклада ми относно създаването на общи минимални стандарти в гражданското производство.“, информира евродепутатът Емил Радев и уточни: „Дискусиите за хармонизиране на гражданския процес в ЕС стартираха още преди две десетилетия с представянето на т. нар. Доклад Storme. Като резултат от това, ЕС предприе мерки с цел сближаване на правилата в гражданското производство на държавите-членки, които обаче не са достатъчни. Докладът съдържа резолюция и анекс, който предлага текст на директива, с конкретни препоръки за създаване на общи минимални стандарти в гражданското производство на ниво Европейски съюз.

Тук трябва да отбележим, че гражданското производство е неразделно свързано с основното право на справедлив процес и ефективно средство за защита, гарантирани от чл. 47 на Хартата за основни права на Европейския съюз и от чл. 6 на Европейската конвенция за правата на човека. Ето защо на гражданите трябва да се предостави правомощието да се позовават на тези права, където и да се намират в Съюза, както и да могат да отстояват тези права и да сезират съдилищата в други държави-членки, толкова лесно, колкото и в своята държава-членка.

Въвеждането на общи процесуални стандарти на Съюзно равнище безспорно ще доведе до повишаване на взаимното доверие сред съдебните системи на държавите членки и би гарантирало общо равновесие на основните процесуални правила при гражданскоправните спорове на равнище Европейски съюз. Повишеното доверие между съдебните системи на държавите членки от своя страна ще спомогне за по-доброто функциониране на вътрешния пазар, както и ще доведе до по-засилено общо усещане за справедливост, сигурност и предвидимост в целия Съюз.

По-важното е, че общите минимални процесуални правила могат да допринесат за модернизацията на националните производства, за равни условия на бизнеса, и за повишен икономически растеж чрез ефективни и ефикасни съдебни системи, като се улесни достъпа на гражданите на ЕС до правосъдие.

Това предложение трябва да се разглежда като първа стъпка в процеса на по-нататъшна хармонизация и сближаване на системите на гражданското правосъдие на държавите членки и на създаването, в по-дългосрочен план, на Европейски гражданско- процесуален кодекс.“

barometar.net