Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Исторически парк до село Неофит Рилски ще пресъздава отминали епохи

ParkНа 11 юли в 11:00 часа на входа на с.Неофит Рилски, община Ветрино ще бъде направена първа копка на проекта „Исторически парк“. На официалната церемония ще присъстват кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, Ивелин Михайлов – главен изпълнителен директор на Исторически парк АД, д-р Димитър Димитров, кмет на Община Ветрино, кметове от областта.

Исторически Парк ще работи като културно-исторически атракцион. В него ще бъдат пресъздадени акценти от отминали епохи, които остават скрити за масовия турист в популярните културно-исторически и археологически обекти у нас. Ще се представят отделни експозиции на бит и култура по нашите земи от най-дълбока древност, с педантично отношение към детайла. Завършеният атракцион ще предлага наситени преживявания в автентична атмосфера на следните епохи: Неолитна епоха, Халколитна епоха, Тракийска епоха, Римска епоха, Славяни, Прабългари, Първо българско царство и Второ българско царство.

Консултанти на проекта са Проф. Маргарита Ваклинова – Носител на наградата за цялостен принос в археологията „Златен грифон“. Дългогодишен ръководител на археологическото изследване на средновековни обекти у нас, както и на разкопките и социализирането на римския град Никополис ад Нестум край с. Гърмен, община Гоце Делчев

Проф. Хитко Вачев – Хоноруван преподавател във ВТУ. Работил над храмове и манастирски комплекси в Арбанаси и Царевец. Участвал е в проучванията на Перперикон. От 2008 г. е един от ръководителите на археологически проучвания на манастирския и митрополитски комплекс при църквата “Св. св. Петър и Павел” и храма “Св. Иван Рилски” във Велико Търново.

Проф. Иван Маразов – изтъкнат изкуствовед, политик, културолог и траколог. Преподавател в Нов български университет. Организира изложби на тракийското изкуство в Япония и САЩ. Автор на значими трудове, между които „Мит, ритуал и изкуство в древна Тракия“, „Тракийският воин“, студии за известни художници.

Доц. Николай Нинов – доцент по скулптура във ВСУ ”Черноризец Храбър”. Съосновател и управител на “Трежър” ООД – най-голямата фирма в България за представителни подаръци, предмети на изкуството, интериор и екстериор на тракийска и средновековна българска тематика.

„Исторически парк“ е акционерно дружество с емитирани 1 000 000 акции. В продажба се намират 350 000 броя акции. Минималният праг за инвестиране в проекта е за 200 бр. акции на пакетна цена от 20 000 лева. Тази цена е промоционална под реалната проектна себестойност и е валидна до края на 01.07.2017 г. След това цената на един пакет акции от 200 бр. ще възлиза на 28 000 лева поради факта, че към началото на следващата година ще бъдат издадени и последните документи, регламентиращи строителство. С това ще се пристъпи към активната фаза на изграждане на комплекса и отпадане на последните рискови фактори пред сроковете за реализация. Предварителните данни сочат, че очакваната печалба от 200 бр. акции след петата оперативна година на „Исторически парк“ ще е около 4900 лева годишен дивидент от дейността на атракциона. Допълнителната полза от инвестицията е от прогнозното покачване стойността на акциите: Цената на пакет от 200 бр. акции след петата година се очаква да възлиза на около 70 000 лева, с вероятност да се повиши още до 98 000 лева се съобщава на официалната страница на проекта.

istoricheski-parkИвелин Михайлов, който тази година получи годишната награда на Горна Оряховица за принос в областта на културата, е автор на идеята за изграждане на Историческия парк, в който ще бъдат съхранени българският дух и история, съобщава dnesbg.com На терен от 130 дка между селата Ветрино и Неофит Рилски ще бъдат пресъздадени няколко важни исторически епохи. Проектът е на стойност 50 млн. евро. Самото строителство ще се извърши от чужди инвеститори, които вече са потвърдили участие в проекта. Плановете са до 2019 г. комплексът да бъде завършен. Идеята е в парка да бъде показана историята по българските земи от 7000 г. пр.Хр. до падането на страната ни под османско владичество през 1396 г. В комплекса ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол отпреди 8000 години, обясни за „Янтра ДНЕС“ Михайлов., който е роден в Горна Оряховица., но живее във Варна.
В парка ще има седем къщи, три от тях – наколни. Място в парка ще намери и най-старото каменно укрепено селище в Европа, открито край Провадия. То е на около 4000 години, с каменна крепост с триметрови стени и двуетажни къщи. Дворец от времето на Севт III ще представя тракийската епоха, ще бъде пресъздадена и тракийска култова сграда Хероон.
Създаването й ще бъде взаимствано от откритата тракийска сграда, разположена под могилен насип в местността „Палеокастро“ в некропола на римския град Анхиало, на няколко километра от Поморие.
Проектът включва още възстановка на две гробници – Свещарска и Поморийска. Посетителите ще могат да видят и копие на амфитеатъра в Пловдив. Около него ще бъдат подредени статуи на 20 тракийски царе. Около тях пък ще бъдат разположени 20 тракийски божества, сред които богинята майка Кибела, седнала на дървен трон.
Двореците на владетелите от Първото и Второто българско царство в Плиска и Царевец също ще имат свое място в историческия парк. Пред стените на дворцовия комплекс от Велико Търново ще се извисява статуя на Цар Асен I. Консултант за двореца е археолог Явор Василев, а статуята – висока 2,20 м ще е по възстановка на Владимир Димитров.
Общия брой на скулптурите на български и тракийски владетели, както и на тракийски божества ще е 60. Голяма част от тях ще са бронзови.
Освен възстановките на сгради и артефакти, в историко-атракционния парк ще има и 5 киносалона, в които ще се прожектират 3D филми, свързани с българската история. Проектантите са помислили и за храненето на посетителите. Ресторанти с тракийска, славянска и старобългарска кухня ще работят на територията на парка. Очаква се след построяването си паркът да бъде най-големият в Европа от този тип, а годишно да посреща над 400 000 туристи от цял свят.

barometar.net