Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Направиха първа копка на проекта Исторически парк

purva-kopka-istoricheski-parkДнес до село Неофит Рилски бе направена първа копка на проекта Исторически парк. Събитието уважиха областният управител на Варненска област Стоян Пасев, кметът на община Ветрино д-р Димитър Димитров, кметове от областта.

Исторически Парк ще работи като културно-исторически атракцион. В него ще бъдат пресъздадени акценти от отминали епохи, които остават скрити за масовия турист в популярните културно-исторически и археологически обекти у нас. Ще се представят отделни експозиции на бит и култура по нашите земи от най-дълбока древност с педантично отношение към детайла. Завършеният атракцион ще предлага наситени преживявания в автентична атмосфера на следните епохи: Неолитна епоха, Халколитна епоха, Тракийска епоха, Римска епоха, Славяни, Прабългари, Първо българско царство и Второ българско царство.

Автор на идеята за изграждане на Исторически парк е Ивелин Михайлов, а консултанти на проекта са проф. Маргарита Ваклинова, Проф. Хитко Вачев, Проф. Иван Маразов, доц. Николай Нинов

Проектът е на стойност 50 млн. евро. Самото строителство ще се извърши от чужди инвеститори, които вече са потвърдили участие в проекта, като плановете са до 2019 г. комплексът да бъде завършен. Идеята е в парка да бъде показана историята по българските земи от 7000 г. пр.Хр. до падането на страната ни под османско владичество през 1396 г. В комплекса ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол отпреди 8000 години.

barometar.net