Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Синята зона във Варна тръгва с пари от ЕБВР

stanev44Община Варна ще разчита на кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие при реализация на зоната за платено паркиране.  Kомисията по бюджет и финанси към общинския съвет одобри индикативните текстове на споразумението за пакет от проекти за създаването на устойчива инфраструктура във Варна по проектите за естетизация на градската среда, втората фаза на интегрирания градски транспорт и изграждането на синята зона.

Средствата за за подземна инфраструктура, ВиК и авторски надзор по проектите на интегриран градски транспорт и естетизация на градската среда са от порядъка на 16 млн. лв. Партньорските отношения с банката не са от вчера – през 2013 г е безвъзмездно е разработена стратегия за паркирането във Варна. Пак с нейна подкрепа са финансирани отстраняването на последиците от наводнението в Аспарухово по линия на фонд „Солидарност”.

С днешна дата е ясно, че е приключила обществената поръчка за изработване доставка инсталиране и поддръжка на централизирана истема за управление на платеното паркиране. Срокът е 10 октомври 2017 г. на стойност 1,014 млн лв. от бюджета за 2017 г.

Други 4,3 млн. лв. са необходими за изграждането на зарядни станции за захранване на лекотоварни електромобили, които ще контролират зинята зона, и за технически проекти и съоръжения тип паяк. Банката е готова за заем от 10,5 млн. евро за мерките по тези проекти, стана ясно още по време на заседанието.

Това все още не е решение за заем, предстои публично обсъждане на сайта на общината, уточни пред съветниците директорът на финансовата дирекция Стефка Господинова. Едва след това на съветниците ще бъде предложен за одобрение договор с конкретни параметри.

Д-р Янко Станев, зам.-председател на ОбС:
Едва ли е нужно да изтъквам предимствата от съвместната работа с международни институции от ранга на ЕБВР. Освен че е финансовите мерки са по-гарантирани, да не подценяваме и излизането на дейността ни на по-дълги писти. Ако някой се опасява, че междувременно можем да намерим по-изгоден ресурс, нека не се съмнява, че ще го използваме. Такива партньорства са толкова значими, че съжалявам единствено за липсата на време да ги обсъждаме по-задълбочено, а се водим от изгодата. Общественият контекст на всичко това е много по-широк и това е повод да се чувстваме горди от постигнатото.

Стефка Господинова, директор на дирекция „Бюджет и финанси”:
Съветниците могат да са спокойни, че задлъжнялостта на общината е под 10 процента, при допустими 15 от Закона за публичните финанси. Наред с това условията на ЕБВР са ексклузивни – 3г. гратисен период по главницата, отпадане на стари заеми и т.н. Финансово Варна е на много високо ниво в сравнение с цялата страна, имаме ресурси, имаме възможности. Изявеното желание от страна на банката е признание за общинските проекти с висок обществен интерес. Многократно сме разчитали на безвъзмездна техническа помощ. А финансирането на проектите е още едно ниво на контрол по реализацията и гаранция за спазени всички международни нормативи.
Гинка Христова

dnesplus.bg