Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Изключват депутата-изнудвач Живко Мартинов от групата на ГЕРБ

jivko-martinovДепутатът Живко Мартинов, обвинен в изнудване от името на премиера Бойко Борисов, освен без имунитет най-вероятно ще остане и без парламентарна група. Очаква се той да бъде изключен от тази на ГЕРБ, казаха негови колеги пред “24 часа” вчера. А най-вероятно лидерът и премиер Бойко Борисов ще поиска той да напусне и Народното събрание, обясниха те. Съдбата на общинското и областното ръководство на ГЕРБ в Добрич се решава тази седмица.

Първо от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, после се очаква зам.-шефът на партията Цветан Цветанов да замине за там, за да подбере изцяло нов състав начело в Добрич. По разпореждане на Борисов днес комисията ще гласува сваляне на областното и общинското ръководство, начело на което бе Мартинов. Той отлавява партията там от самото ѝ създаване.

8 са общинските организации в областта, останалите 7 вероятно няма да бъдат засегнати от скандала. Според прокуратурата депутатът, обвинен в изнудване на бизнесмен, от когото поискал 4 тона суджук уж за премиера, е взел страха на местните, че всички уволнения и назначения в Добрич минават през него. Сред обвиненията, за които главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му, е и натиск и изнудване над полицейски шеф в града.

Сигнал срещу Мартинов подаде още през ноември 2011 г. тогавашният лидер на РЗС, а по-късно и съветник на премиера Борисов във втория му кабинет Яне Янев. Той сезира прокуратурата и антикорупционната комисия на НС, че Мартинов е съдружник в 37 дружества, свързани с дългогодишния шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров и члена ѝ Огнян Варадинов. Лазаров бе уволнен при кабинета “Борисов 1” след рекордните 11 години на поста.

“Те създадоха на практика енергиен картел в областта на ветрогенераторите, но това е само едно направление от далаверите”, каза вчера Янев за “24 часа”. Мартинов бил съдружник в тези десетки фирми с дъщерите на Лазаров, тогава малко над 20-годишни, обясни Янев.

Дружества, с които бил свързан Мартинов, били прехвърлени на роми заради огромни дължими данъци. Някои от тези роми вече не са живи, допълни Янев. “Под камарата суджуци тепърва ще излизат много интересни корупционни схеми”, каза още той. “Когато Бойко Борисов се е впрегнал да издърпа държавата, разни крадци, носещи табелата ГЕРБ по места, спекулират с името му и въртят схеми с години”, допълни доскорошният му съветник. За общо 47 депутати и висши чиновници, обвързани в корупционни схеми, партията му била сезирала досега съответните органи, пише 24chasa.bg