Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

„Суджукгейт” разкри как е дерибействал в Добрич депутатът Живко Мартинов

jivko-martinovСкандалът с 4-те тона суджук, в който се забърка депутатът от ГЕРБ, Живко Мартинов, извади на бял свят любопитни подробности от далечната 2010 г. Тогава лидерът на РЗС, Яне Янев и Емил Василев дават пресконференция, на която обявяват, че Мартинов е съдружник в 37 дружества, свързани с дългогодишния шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров и члена ѝ Огнян Варадинов. Емил Василев разкрива, че двамата са били преназначени, като им е удължен мандатът в ръководството на КЗП с решение на вътрешният министър Цветанов в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

От РЗС обявяват, че Дамян Лазаров има 2 дъщери – Елена и Любов, които са съответно около 29 и 25-годишни. Двете имат обща фирма „Е и Л“, която е съдружник в общо 18 търговски дружества. Любов е собственик на други 38 търговски дружества. Двете сестри имат общо 56 търговски дружества, които са с предмет на дейност енергетика, пише през 2010 г. news.bg

В 37 от тях съдружник е Живко Мартинов, който според Янев и Василев е приближен на вътрешният министър Цветан Цветанов и е общински съветник от ГЕРБ в Добрич. Той е собственик на конгломерат от фирми „Жизел“. От партията изчисляват, че ръководството на КЗП има общо 81 активни търговски дружества, 61 от които работят в сферата на енергетиката. Тези дружества имат закупена земя на територията на общините Шабла и Каварна, която е около 2 500 000 кв. м.

„Имаме основателно съмнение, че е създаден картел с цел да се измамят някои български институции, както и органи от ЕС“, коментира Емил Василев. Той посочва, че всяка една от фирмите има право да кандидатства индивидуално за финансиране със средства по европейски програми. Връзката с вътрешният министър Цветан Цветанов според РЗС е повече от очевидна. Като аргументи за това от партията изтъкват два основни факта – Цветанов е назначил двамата в ръководството на КЗП, без знанието на премиера, като освен това двамата имат връзка и с Живко Мартинов.

Лидерът на РЗС Яне Янев подчерта, че Дамян Лазаров и Огнян Варадинов са търговци с влияние, злоупотребяват с власт и са се облагодетелствали с милиони на гърба на държавата. „Цветан Цветанов ги събира двамата и ги кръстосва в комисията с енергийни фирми“, категоричен е Янев.

От РЗС са изпратили сигнал до Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, която трябва да провери общо 105 страници с информация за двамата ръководители на КЗП.

От РЗС задават и няколко конкретни въпроса: „Има ли конфликт на интереси в този абсурден случай?“, „Знае ли премиерът Бойко Борисов по какъв начин са били назначени двамата ръководители на КЗП?“ и др.

7 години по-късно отговор на тези въпроси няма. Но през това време Живко Мартинов се самозабравя, използва името на Борисов и партия ГЕРБ, за да отправя заплахи и да дерибейства в Добрич. Ако не беше „Суджукгейт” може би никога нямаше да разберем какви ги е вършил Мартинов в Добрич. „Години наред той твърдял, че всичко в Добрич зависи от него.“ – каза главният прокурор Сотир Цацаров. Въпросът е: къде е било централното ръководство на ГЕРБ през тези години и защо никой на местно ниво не е подал сигнал за наглото поведение на Живко Мартинов? Имало ли е политически чадър над Мартинов и ако е имало, кой го е разпънал? Къде са били антикорупционната комисия в парламента и прокуратурата 7 години, защо не са реагирали на сигналите срещу Мартинов и Дамян Лазаров?

barometar.net