Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

След Филип Киркоров да направим и Тина Търнър почетен гражданин на Варна

Filip-Kirkorov1Какво е направил руският певец Филип Киркоров за Варна, че ще бъде „почетен гражданин“ на града? Този въпрос си задавам и нямам логичен отговор, след като Киркоров освен да изнася концерти в България и да споменава, че е израсъл във Варна, няма никакъв принос за нищо в морската ни столица. Ако комисиите по избора на „почетен гражданин“ искат да дават званието на популярни личности, живели няколко години в града или разходили се по Ларгото могат да предложат и Тина Търнър, която изнася концерт във Варна през 1981 г.

Ето извадка от Статута за удостояване на почетни звания и отличия на Община Варна:

Званието „Почетен гражданин“ се присъжда за изключителен принос и заслуги за развитието на община Варна. То се присъжда на български и чуждестранни граждани за героични постъпки в мирно и военно време, за проектиране и строителство на града, за творческа дейност, внесла голям принос в националната култура и прославила града и страната ни и пр. Какъв е приноса на руският певец Филип Киркоров за националната ни култура не е ясно, как е прославил Варна по света – също?

Търсене на евтин пиар е да се предлага Филип Киркоров за почетен гражданин на Варна, а да се отхвърля номинацията на творец, като проф. Милко Коларов! За сведение на експертите, които отхвърлиха Милко Коларов, ще им припомня кой е композиторът: Той е роден през 1946 г., завършил е Държавната консерватория – учи „Композиция“ при проф. Панчо Владигеров и „Оркестрово дирижиране“ при проф. Константин Илиев. Специализира в Париж и има активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност. Професор по „Полифония“ и „Симфонична оркестрация“ във ВСУ „Черноризец Храбър“. Автор е на балетите „Корени“ и „Корен дълбоко в небето“, на оперите „Най-щастливият човек“ и „Малка коледна приказка“, симфонична музика, солови и хорови песни, инструментални пиеси, театрална и филмова музика и др. През 2005 г. започва дейността си създаденият и ръководен от него Камерен ансамбъл „Симфониета”, който освен ежегодните си участия в ММФ „Варненско лято” е изнесъл и десетки неделни концерти – матинета, посетени от над 17 000 слушатели в Градската художествена галерия на Варна.Негови композиции са публикувани, записвани и изпълнявани в Русия, Италия, Великобритания, Германия, Чехия, Япония, Полша, Франция и други страни.
Колежката Емилия Христова коментира решението на експертите така: „Ако Милко Коларов не заслужва да бъде почетен гражданин на Варна, не знам кой. Един от големите символи на Варна- Международният музикален фестивал „Варненско лято“, е свързан завинаги с името му-независимо дали местната конюнктурна неграмотност и злоба го игнорира. „

Толкова за Милко Коларов и Филип Киркоров! За професора ми по археология от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“, Казимир Попконстантинов мога да кажа, че е един от изтъкнатите български археолози и везната е натежала заради разкопките му на средновековния княжески манастир в местността „Караач Теке”. Номинацията му е заслужена, а в кръга на шегата, ако професорът открие още от мощите на свети Йоан Предтеча, може Варна да стане сензация, като Созопол.

Иво Югов

www.barometar.net