Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Във Варна ще се проведе кампания „Август – месец на костното здраве“

osteoporozaЗа трета поредна година Центърът по остеопороза и остеометрия в ДКЦ „Чайка“ организира лятна кампания, през целия месец Август, под надслов: „Месец на костното здраве“. Тази година инициативата ще мине под мотото „Изследвай се навреме!“

От създаването на Центъра през 2015 година до сега над 1300 пациенти от Варна и региона се включиха в кампаниите за профилактика на остеопорозата. Прави впечатление фактът, че нивото на намалена костна плътност – остеопения възлиза на над 40 % дял от изследвалите се още във възрастовия диапазон от 40 до 50 години. Въпреки това, сред обществото битува схващането, че уязвими от това заболяване са хората над 50 или дори над 60 годишна възраст, а това съвсем не е така. Тъкмо това ни кара да насочим усилията да осведомяваме, че индикациите за заболяване се регистритат още след навършване на 40 години. Това е съществена група от икономически и социално активни хора, при които могат да се вземат навременни мерки за запазване качеството им на живот.

Именно в състояние на остеопения е добре да се започне профилактика, за да се предотврати по-нататъшната костна загуба и развитието на заболяване. Статистиката показва, че делът на хора с намалена костна плътност е почти еднакъв в целия диапазон от 40 до 80 години, а с увеличение на възрастта се увеличава единствено дела на заболелите от остеопороза, което се стремим да предотвратим.

Изводът е един – профилактиката следва да се прави на регулярен принцип след навършване на 40 години, най-малко веднъж на 5 години при нормална костна плътност и ежегодно при намалена такава. Статистическите данни показват развито заболяване остеопороза при 30 % от изследваните и начална форма на костна загуба – т. н. остеопения при 40 % от изследваните. Именно етапът на остеопения е моментът, когато трябва да се започне лечение, за да се избегне развитието на заболяване и опасните последици от това.

Традиционно от остеопороза боледуват предимно жените. Това се дължи на факта, че по време на менопаузата рязко отслабва действието на половите хормони, а това от своя страна е фактор, благоприятстващ загубата на костна плътност. Но при не малко мъже също се развива заболяване. Един от факторите, причиняващи остеопороза е продължителната употреба на някои медикаменти, например кортикостероиди, които се използват за лечение на алергични реакци и тежки възпаления като астма, ревматоиден артрит, лупус, хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ и др. Друга причина може да се търси в стила на живот – злоупотребата с алкохол, цигари и кофеинови напитки също води до намаляване на костната плътност.

Очаквано във възрастта след 50 години рязко нараства броят на регистрираните случаи на заболяване. Тревожен е фактът, че остеопороза се среща и при млади пациенти. Най-младият пациент, диагностициран със заболяване в центъра е момче едва на 11 години, а вече има и няколко случая на остеопороза при жени под 30 годишна възраст.

Остеопорозата е третото най-масово и социално значимо заболяване според Световната здравна организация. Причина за това са тежките последици, които води след себе си болестта на засегнатите и техните близки. Опасността идва от факта, че остеопорозата се развива „тихо“, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно. Костната плътност постепено намалява, костите стават крехки и чупливи и това води до тежки фрактури, инвалидизация и дори до смърт. Налага се пациентите да променят навиците си и да се отнасят с особено внимание към наглед рутинни дейности, които обаче при тях могат да причинят тежки травми.

Следва да се отбележи също, че медикаментозната терапия е скъпа и е необходимо да се прилага в голям период от време (години), за да има ефект. Именно затова започването на регулярна профилактика след навършване на 40 години е оптималният подход. Установена навреме костната загуба може да бъде забавена и предотвратена, а качеството на живот – съхранено.

Кампанията предвижда скринингови изследванияна на преференциални цени с най-модерната ДЕКСА апаратура в региона. През целия месец Август всички пациенти ще имат възможност да се възползват от преференциални цени за изследване на костната плътност, както следва:

· Една област (тазобедрена става или лумбални прешлени) – 20 лв.

· Две области – 40 лв.

Изследването става само след предварително записване на час на телефоните на Центъра: 052/803-900, 0888/088-991

barometar.net