Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Кметът Иван Портних се срещна с участници в Международния фолклорен фестивал

portnih3233333Представители на ансамблите от Македония, Грузия, Полша, Турция, Индия, Перу, Колумбия и България, които участват в 26-ия Международен фолклорен фестивал, се срещнаха днес с кмета на града Иван Портних. „Добре дошли във Варна, Европейската младежка столица за 2017 г.! Радвам се, че сте част от фестивалното лятно настроение в нашия град. Сигурен съм, че всички почитатели на фолклорното творчество ще оценят високо Вашите изяви, които създават една неповторима атмосфера“, каза кметът. Той допълни, че Варна е град с древна история и култура, в който се пази най-старото обработено злато в света. „Най-голямото ни богатство обаче са младите хора, затова инвестираме в тях като създаваме условия за развитие“, каза кметът.

„Радваме се да сме във Варна, впечатлени сме от обстановката и духа на града“, споделиха представителите на Грузия. „Фолклорните фестивали във Варна и Велико Търново са едни от най-добрите в Югоизточна Европа“, заяви Мирослав Крстевски, ръководител на групата от Македония и председател на културно дружество „Панче Пешев“ в Куманово. Той връчи специална грамота на кмета Иван Портних „За принос в развитието на фолклорното богатство“. „Утре Република Македония и Република България ще подпишем договор за добросъседство и ние като културни работници трябва да го поддържаме, защото вярваме, че това ще е от полза за нашите две републики“, каза Мирослав Крстевич. Кметът Иван Портних благодари за добрите думи и сподели, че през август Варна ще бъде домакин на концерта „One Love“, в който ще участват рап изпълнители от България и Македония. Приветствия отправиха гостите от Колумбия, Индия, Полша, Турция, Перу, както и от ансамбъла на НГХНИ “Константин Преславски“.

ММФ се провежда от 30-ти юли до 3-ти август във Варна. Проявата минава под мотото „Заедно днес и завинаги“ и се организира от Община Варна. През тази година участниците са селектирани между 40 ансамбъла от 28 държави, а от Перу идват за първи път в България. По три ансамбъла ще участват във фестивалните вечери на 1-ви август – Македония, Грузия и Перу, на 2-ри август – Индия, Турция и Колумбия и на 3-ти август – Колумбия, Полша и Грузия. Тържественото закриване е на 3-ти август с галаконцерт на участниците и 30-минутно шоу на най-добрите изпълнение от трупата на Нешка Робева. Дефилето „Фолклорна плетеница“ ще се проведе на 3-ти август от 19ч. от хотел „Черно море“ до Летния театър. Всички прояви са с вход свободен.

barometar.net