Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

По-малко загинали при ПТП във Варненска област

daniel-pashov33.jpgНа среща с медиите във Варна директорът на Областната дирекция на МВР в града старши комисар Даниел Пашов предостави информация за работата на Междуведомствения координационен център, който функционира в Морската столица за втора поредна година. В неговата работа се включват представители на различни държавни институции и контролни органи – отдел „Икономическа полиция” при ОДМВР – Варна, ТД „Национална агенция по приходите”; РДПБЗН; Комисия за защита на потребителите; Агенция по безопасност на храните; Регионална здравна инспекция; Инспекцията по труда и агенция „Митници”.

„За периода от началото на месец юли до сега са проверени 2990 обекта, като констатираните нарушения са 254” подчерта старши комисар Пашов. Автомобилите, които са проверени по линия на Междуведомствения координационен център за периода, са 13128, а запечатаните обекти с 31.

Директорът на ОДМВР – Варна обобщи и най-честите нарушения, които биват установявани при проверките: липса на касов апарат; липса на здравни книжки или предоставяне на фалшиви такива; липса на категоризация на обектите; разлика в касова наличност.

Директорът на дирекция „Контрол” при ТДНАП – Варна Ваня Димитрова припомни, че обсега на дейност на Междуведомствения координационен център обхбхваща областите Варна и Добрич, както и прилежащите към тях курорти. Общият брой на констатираните нарушения от служителите на ТДНАП – Варна е 345. Госпожа Димитрова разкри, че на системните нарушителите се налага принудителна мярка за събиране на оборотните средства от техните обекти. Тя уточни, че тази мярка се прилага целогодишно.

Комисар Андрей Ангелов – заместник директор на ОДМВР – Варна посочи какви са основните тенденции в борбата с престъпността. Той подчерта постиженията на криминалистите в областта на кражбите на МПС, които наброяват 74 и бележат 50% спад в сравнение с миналата година. Категоричните превантивни мерки и ефективната работа с криминалния контингент по това направление са дали своите резултати.

През изминалия период на 2017 година са разбити две големи оранжерии за отглеждане на марихуана като от едната са иззети 777 стръка растения и 1, 200 кг суха тревиста маса, а при другия са намерени: 60 растения, над 10 кг суха тревиста маса, хашиш и 5 кг свежа маса.

По линия на джебчийските кражби постигнатите резултати са значими. За изминали период на 2017 година има регистрирани 22 случая, а за 2016 г. те са 45. Характерно е, че установените към момента извършители на този вид престъпления не са жители на Варна или близките населени места. Действията на Областната дирекция за ограничаване на джебчийските кражби продължават. Цивилните екипи от специално сформираната група, работещи по тази линия, продължават своята ежедневна работа, като през летните месеци техния брой е увеличен.

Значително по-малко са жертвите на пътно – транспортни произшествия в област Варна за изминалите месеци. Началникът на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Петко Камбуров уточни, че бройката на тежките ПТП, при които има пострадали или загинали граждани е 415 или с 16 по-малко отколкото за същия период на 2016 година, а загиналите са 13 (25 са загинали през 2016 г.). Борбата с пътно-транспортния травматизъм е приоритет в работата на МВР. Инспектор Камбуров заяви, че се използват всички възможни сили за налагане на ефективен контрол за сапзването на ЗДвП и ограничаването на жертвите от „войната по пътищата”.

barometar.net