Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Боян Чуков: „Ислямска държава“ удря туризма

Isliamska-durjavaНападението от вчера в Барселона е не толкова срещу Испания, а изобщо срещу туризма. Това мнение изказа арабистът проф. Боян Чуков в студиото на Нова телевизия. Той коментира тактиката и контекста, в който попада терористичната атака на търговската „Рамбле“. Боян Чуков подчерта, че трябва да се видят снимките от мястото на атентата. Виждат се хора, които се чувстват свободни, вижте как са облечени, как се чувстват, посочи Чуков. По думите му това е атентат изобщо срещу западния начин на живот, атака на мисленето от отвъд Средиземно море. За професор Чуков не е изненада обаче нападението от вчера, макар че Испания засега остава извън обсега на „Ислямска държава“ и изобщо на джихадистите.

Анализаторът допълни няколко факта – Испания засега остава на втори план в антитерористичната коалиция, за разлика например от Франция и Великобритания. Нейният контингент е значително по-малък. Малко е и предполагаемото ядро на джихадистите в Испания, отново за разлика от данните на разузнавателните служби във Франция. Тук Боян Чуков подаде възможна посока за анализ – че Франция започва да се превръща в износител на джихадисти. Чуков посочи и че по информация до този момент единствената следа по документи води към Марсилия.

Професор Чуков припомни и факта в потвърждение на тезата си, че атаката е насочена глобално срещу туризма, а не локално към Испания, това, че преди няколко месеца „Ислямска държава“ отправи предупреждение към Египет и Тунис да спрат да приемат туристи.

Испания е топ дестинацията на европейския туризъм в момента. 10 милиона туристи посещават държавата и то предимно Барселона. Чуков припомни и факта, че туристическият поток в Испания е толкова голям, че дори и местни хора в последните години са се възпротивили и са поискали мерки за ограничаването му.

Все пак проф. Чуков посочи, че според данни на службите повече са предотвратените терористични нападения, отколкото осъществените. „Тероризмът не е изкореняемо явление, то може да бъде ограничено и парирано, но не и премахнато като заплаха“, посочи Боян Чуков, информира news.bg