Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Лари Уингет: „Тайната“ е пълна глупост

lari-uingetБез съмнение “Тайната” е най-голямата глупост, която някога е била записана на хартия. Хората я харесват и я направиха един от бестселърите на планетата, но това не значи, че е истина. Причината хората да я харесват е идеята в нея, че можеш да постигнеш резултатите, за които си мечтал, като просто се съсредоточиш върху онова, което желаеш. Между другото, много хора не могат да спрат телевизора за достатъчно дълго време, за да се съсредоточат върху своето здраве, работа, финанси или върху собствените си деца. Фокусирането не е най-силната страна на повечето от нас. Съсредоточаването не е достатъчно.

“Тайната” просто твърди:

“Онова, което мислите и казвате, се сбъдва.”

Добре, в основата си това казах и аз в предходните страници. Обаче “Тайната” и Законът за привличането спират дотук, а аз – не.

Аз вярвам:

“Това, за което мислиш, говориш и си вдигаш задника, за да го направиш, е онова, което се сбъдва.”

Както вече обясних, мисленето е важно. Трябва да промениш начина си на мислене, за да промениш своя живот. Трябва да говориш за себе си, за своя живот и за онова, което искаш да се случи, по начина, който току що описах. Обаче старото “Промени мисленето си, за да промениш живота си” вече не е достатъчно. И никога не е било. А на онези, които вярват от сърце в него, то прави много лоша услуга, защото не стига докрай. Да спрем дотук, би било полуистина. Полуистината е полулъжа и след като такова нещо като полулъжа не съществува – значи е лъжа! Това е моят проблем с “Тайната” и Закона на привличането: те с измама лишават хората от действителното възнаграждение и успех, за които е нужда старомодната здрава работа.

Затова хората обичат да спорят с мен заради моя подход към успеха. Той не е мек и топъл, пълен с плоски баналности и обещания като на другите. Моят подход е дълбоко вкоренен в най-вулгарната и мръсна дума – РАБОТА. Заради това той вдъхва отвращение на много хора – защото те просто не искат да работят. Искат да постигнат успех чрез мислене. Или искат да говорят за успеха, който нямат, или за този, който един ден ще постигнат. Просто искат да си седят на задниците с положителното си отношение и успехът да ги намери. Искат да го “привлекат”, като просто мислят и говорят за него. Има много мухльовци, които на семинарите си в интернет ти разправят, че можеш да привлечеш успеха. Обаче от своя опит мога да кажа, че единствените, които изкарват пари от тази идея, са онези, които я продават.

Освен това обичат да говорят, че заслужаваш все повече и повече. Аз го разчитам като увеличение на твоето усещане, че имаш някакви права. Човече, ти нямаш право върху каквото и да било. Получаваш награда за своите усилия. Няма усилия = няма награда.

Помниш ли старата библейска мъдрост: “Ще жънеш, каквото си посял?” Повечето хора не жънат кой знае колко, защото не са сели много. Изразнах в щат, където ядяхме онова, което сме отгледали, и повярвай ми, като го казвам: сеенето е работа. Дори жътвата е работа. Обаче на първо място тя е възнаграждение за работата, която си вложил. Тъжното е, че днес много хора очакват да жънат, макар да не са посадили и едно зърно. Така няма да се получи.

Цялата история ми напомня поговорката “Колкото по-здраво работя, толкова по-щастлив съм”.

Ако действаш по начин, който произвежда отрицателни резултати, причината е, че таиш мисли и вярвания, които подкрепят тези действия.

Помисли каква ще бъде най-добрата ти визия за теб самия. Когато си я представиш образно, се запитай: “Това действие в съзвучие ли е с желаната от мен визия?” С други думи, това ли е най-доброто, което виждам за себе си, или мога да видя нещо по-добро? Продължи да се питаш, докато не видиш най-доброто за себе си, и след това действай според твоята представа за теб самия.

“Но ти не разбираш. Аз просто така правя нещата. Винаги съм ги правил така.” Знам, че винаги това е бил начинът, по който съм привличал своя собствен успех, чрез здрава работа.

В живота си съм постигнал достатъчно успехи. А някои хора бързат да ми кажат какъв късмет съм извадил. Да, вероятно е така. Обаче ми се струва, че всеки ден си скъсвам задника от работа, за да извадя този късмет. Стоял съм буден цели нощи, размишлявайки и планирайки какви действия да предприема на следващия ден, за да постигна късмета си. Икономисвах и пестях, лишавах се и работех допълнително, за да открия голямата помощ на късмета.

Дори в света на лекциите и писането имам приятели, които обичат да сочат какъв късмет съм извадил в тоя занаят. Не искат да знаят как в продължение на години влагах всяка монета обратно в него, без да вземам и стотинка за себе си. През първите седем години, когато се прехранвах с това, моите служители вземаха повече от мен. Само така един ден щях да имам бизнес с поредица продукти, офиси и всичко останало, което е нужно на едно предприятие, за да стане то успешно. Те не вземат под внимание факта, че сам пакетирах книгите, дивидитата и сидитата и сам ги носех до представителството на UPS и ги разпращах до адресите, където щях да изнасям лекции. Не моите служители – аз. Когато съм на турне, никой не носи моите куфари и не ме посрещат лимузини. И когато понякога някой полет бъде отменен, наемам кола и карам цяла нощ просто защото съм обещал, че ще бъда там. Правя всичко, което е нужно. Да, изкарвам много пари от онова, което правя. Но никога няма да ме чуеш да приказвам какъв късметлия съм бил и как съм привлякъл своя успех. Скъсах си задника от работа, за да съм такъв късметлия. Няма да ме чуеш да отдавам дължимото на някаква тайна. Моята тайна е работата. И винаги е било така. Но аз всеки ден действам и работя по въпроса. Ти ще трябва да правиш същото.

Фукам ли се? Може би. Да, точно това правя. Гордея се с постигнатото от мен. Благодарен съм за всичко, което притежавам, но не лъжа нито себе си, нито другите как съм го получил – работих за него.

През цялото време се занимавам с хора, които чакат успехът да се появи и да почука на вратата им с голям тлъст чек, вместо да излязат и да си създадат успех. Получавам електронни писма от хора, които са си загубили работата, ругаят и обвиняват своя работодател колко несправедливо било и т.н. и т.н. Кратък въпрос: дали ругатните и хленчът ще напълнят хладилника им? Ще платят ли сметките, ще се погрижат ли за семейството им? Не? Тогава преодолей станалото и направи нещо (каквото и да е то), което ще уреди тези въпроси.

Но как да се променя?

Всички искат да научат как да се променят и аз ще ти кажа. Обещавам ти, че няма да харесаш отговора. Просто се променяш. Видя ли? Казах ти, че няма да го харесаш. Искаше сложен отговор. Дълъг и продължителен процес, при който може да отмяташ изпълненото с чавки. Съжалявам, но въпросът не стои така. За да се промениш, просто се променяш.

Помниш ли как си вършил нещата вчера? Днес не ги прави по същия начин. Не мисли по начина, по който си мислил вчера. Не говори така, както си говорил вчера. Не постъпвай както вчера. Днес го направи по различен начин.

Разбра ли? Не е толкова трудно, колкото вероятно си мислиш. Някои казват: “Започни скромно и надграждай, като първо промениш малките неща.”

Грешка! Промени начина си на мислене, на говорене, хората, с които прекарваш времето си, местата, на които ходиш, четивото си, храната, телевизионните програми, които гледаш. Промени всичко – и малкото, и голямото. Ако съм фалирал, нещастен и без успехи, щях да бъда готов да променя начина, по който си мия зъбите, стига да сметнех, че това ще помогне.

Не забравяй, че нещата, които правиш сега са определили резултатите, които имаш сега. Ако не ти харесват тези резултати, тогава промени онова, което правиш. Веднага!

novavizia.com