Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

С грандиозно спортно шоу Девня отпразнува 48 години от обявяването й за град

avtokros-devniaДевня отбеляза 48 години от обявяването й за град с уникално за Варненска област състезание по автокрос. С него кметът Свилен Шитов, който бе и председател на организационния комитет на „Автокрос Девня – 2017“, възроди старата слава на града като атрактивна дестинация за автомобилни спортове на национално ниво. Арена на двудневното шоу през уикенда бе живописната местност Глиган чешма, която се превърна в своеобразен бивак за автоманиаци и за любители на дивата природа и автентичните усещания. Събитието мина под мотото „Да спрем войната по пътищата“.
1080-метровата писта бе идеално подготвена за гонките, а кметът получи комплименти от съорганизаторите – Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и АСК „Търговище авто 2001“, за перфектната организация и логистика на събитието. На него присъстваха и представители на местната власт, както и Венцислав Орманов – председател на съдийската комисия към БФАС. Вторият ден на „Автокрос Девня – 2017“ бе открит от кмета, който честити празника на всички девненци и им пожела да бъдат горди със своя град. Свилен Шитов приветства общо 19-те състезатели, които мериха бързина и умения в две дивизии – „Бъги“ (до 1600 куб. см) и „Супербъги“ (над 1600 куб. см), и изрази надежда, че на призовите стълбици ще се изкачат най-добрите и най-достойните сред тях.

Последваха още два квалификационни манша, след което бе даден стартът на финалните надпревари, на които състезателите демонстрираха голямо майсторство и спортсменски дух. Стотици зрители изпълниха трибуните край пистата, за да подкрепят своите фаворити. Младежи, девойки и възрастни аплодираха участниците в състезателната и свободната програма, а сред тях през цялото време бяха кметът Свилен Шитов и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков.
В неофициалната част девненският младеж Гани Нецев отново се доказа като най-добрия АТВ-състезател, въпреки че отпадна от призовата тройка по независещи от него причини. Мили усмивки предизвикаха мъниците Гошко, Жорко и Мариела, които се надпреварваха със своите четириколесни мотори в категорията „Биберон“. Адреналина на публиката и прах до небето вдигаха и кросови мотоциклети.
След като пистата бе оросена със специална техника, бе даден и стартът на финалните надпревари. Призовата тройка в дивизия „Бъги“ бе окупирана от силистренци, а в дивизия „Супер бъги“ – от софиянци. Победител в първата категория стана пилотът Антон Кунчев от „Инфомик транс“, който направи 7 обиколки за 6’ 37” 167’’’. На второ място се нареди Димитър Калев от „Тони старт“, а на трето – Диян Йорданов от „Инфомик транс“.
Първенец в дивизия „Супербъги“ е Христо Александров от АСК „София-град“, а негови подгласници станаха братята Васил и Григорий Стефанови от същия клуб. Васил е и големият победител на Националния шампионат по автокрос, чийто последен кръг се разигра в Девня.
shitov333На тържествена церемония кметът Свилен Шитов и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, който има ключова роля в подготовката и логистиката на събитието, наградиха победителите и техните подгласници. Те бяха удостоени с купи, парични и предметни награди, осигурени от общината. Впрочем всички участници получиха пликове с финансови стимули.
С домакинството на спортното състезание Девня не само реабилитира своите позиции на националната карта по автокрос, но и тепърва предстои да ги утвърждава в годините напред.
Идеята на организаторите е Девня оттук нататък да домакинства на престижното състезание в деня преди и навръх годишнината от обявяването й за град.

barometar.net