Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

След Реал Мадрид и веригата Лидъл премахна религиозни символи

lidlГърците се ядосаха на веригата магазини „Лидъл“, че в седмицата на техните продукти – гръцка седмица, търговците изтрили от опаковките си християнските символи на страната им. Това пише българският вестник за Гърция – „Български новини“, който цитира възникналия скандал, описан в RTL. „Аз съм шокиран да видя „Лидъл“ да продава гръцки продукти, опитвайки се да изтрие част от гръцкия пейзаж и култура“, пише клиент на магазина на име Антоан, който се обърна към мрежата RTL, и сигнализирал за проблема.

Към оплакването си той е прикрепил снимките на опаковките, които е купил от Белгия. На тях се вижда как традиционен пейзаж на църкви с кръстове отгоре са сложени върху гръцките традиционни продукти ERIDANOUS, които се предлагат от „Лидъл“ тази седмица.

По този начин църквата без кръст в Санторини се появява на пакети от кисело мляко, шам-фъстъци, фета и дори мусака. „Помолихме „Лидъл“ да обясни причината, поради която кръстът е премахнат“, казва пред RTL.be възмутеният клиент. От там отговарят: „Избягваме да използваме религиозни символи, защото не искаме да изключваме религиозни убеждения. Ние сме компания, която зачита мултикултурализма и този принцип е илюстриран на „дизайна“ на опаковката“.

От Лидъл обаче не обясниха защо е избран този пейзаж, а не такъв, в който няма църква или друг християнски символ. Разкриването на проблема предизвика силни реакции, като потребителите са шокирани и възмутени от решението на германската верига, която се извини на потребителите: „Намерението ни не беше да шокираме. Избягваме използването на религиозни символи в нашите пакети, за да поддържаме неутрално отношение към всички религии и ако това се разбира по друг начин, тогава се извиняваме на онези, които са шокирани“, каза говорителят на „Лидъл“ в четвъртък следобед.

real-madridПрипомняме, че испанският футболен тим Реал Мадрид премахна традиционния християнски кръст от официалната емблема на клуба, след като сключи доходоносен тригодишен договор за 3,5 милиарда долара с Националната банка на Абу Даби. Емблемата е била създадена през 1931 г. и оригинално в нея присъства християнски кръст, поставен на върха на короната, който обаче сега е премахнат, за да не обиждат мюсюлманската чувствителност. Оригиналният дизайн с кръста ще продължи да се използва в Европа.

Испанският спортен вестник Маrca разкритикува решението на отбора, като го описа като свидетелство, че „клубът би се лишил от аспект от своята идентичност в преследване на нови фенове“. Според еврейския вестник Algemeiner това е само първият ход от поредица такива, предвидени да се привлекат арабски спонсори.

barometar.net