Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.06.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.6951
GBPGBP12.2385
CHFCHF11.7013

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Интервю

Стоян Пасев: Варна може да се превърне в Париж на Балканите

stoian-pasev-jpgВарна може да се превърне в Париж на Балканите, сподели за Varna24.bg областният управител Стоян Пасев. „При последните изследвания Варна излезе като водеща за инвестиции и перспективи. Това не е случайно. Първо – положението ни е уникално, геополитически и второ, за да привлечем какъвто и да е род инвеститор, било в туризма, било в сферата на производството, трябва да има инфраструктура.

Затова се радваме, че правителството избра Варна за приоритет в този програмен период и не случайно се отпуснаха такива средства за подобряване на инфраструктурата. Освен тези 126 млн. лв., които премиерът обеща за бързите отсечки и булевардите, които ще изведат движението от центъра на града, имаме воден цикъл за 120 млн.лв. и за Аспарухов мост 35 млн.лв.

Община Варна ще инвестира собствени средства от 70 млн.лв. в парка на Аспарухово, държавата помогна с три парцела на Рибни ресурси, които са жизненоважни за инфраструктурата. Вече е прекарана канализацията. Относно високоскоростното трасе, там идеята е да се направи пътна артерия от затворен тип, да няма пресичане пешеходно, нито автомобилно. Три ленти в една посока с една локална лента ще може да изведе трафика от магистралата към двата курорта „Албена“ и „Златни пясъци“.

Целта е да не преминава трафикът през центъра на града, тъй като колите създават не само задръствания, но и запрашеност. Вторият булевард със същата теза е пробивът на бул. „Сливница“ в посока магистралата откъм паметника „Вл. Варненчик“, директна връзка с магистралата. Там има слизане, но няма качване, ще се обере потока на връщане към летището. Тези връзки са важни и ще играят ролята на околовръстно. Премиерът Бойко Борисов обеща това околовръстно, но ние не сме готови с проектирането около Военна болница.

18 са имотите, които трябва да се отчуждят. Въпреки всичко са много средства за Община Варна. Трябва да се действа бързо, процедурите тръгнаха по отчуждаването. В момента са на фаза експертна оценка и оценка за обезщетяване. Да се надяваме, че никой от тези 18 собственика няма да обжалва, за да забави процедурите. Ако всичко е както трябва, на 1 юли 2018 г. трасето трябва да бъде пуснато.

Отделно от това 85 млн.лв. се дават само за пробива на бул. „Левски“, с три надлеза и три кръгови в Максуда. Голямото отчуждаване е именно в Максуда, там не са приключили процедурите.

Вече са приключили и отчуждителните мероприятия по ул. „Струга“. Достатъчно са големи паричните оценки там, хората могат да разчитат на обезщетения на над пазарните цени. Там вече е направена първа копка, проектът е готов, дооформя се трасето, ако няма тежка зима ще бъдат спазени сроковете.

Предстои разширение и на пешеходната зона на пристанището. Варна показа, че зоната на пристанището е предпочитана от жителите на Варна, там ще се отвори като градска зона. Идеята на Община Варна е да се направи експо център, да се уползотворят тези две халета, които не се ползват от пристанището. Освен това ще се отвори централния вход на пристанище Варна. Зоната се натовари от към атракциони и стават задръствания на вход и изход. Трябва да се направи еднопосочно движение, за да се избегнат задръстванията. Така че ще бъде разширена пешеходната зона. За празника на Варна събрахме там над 70 000 суши, градът си иска морето.

Така е ситуирана Варна, че нямаме пряк докстъп на гражданите до водата. Само на Алея първа има досег до брега. На пристанището предстои оправяне на инфраструктурата, прекарване на допълнително електричество, водоподаване и канализация. Ще бъде изградено и видеонаблюдение. Тръбите обаче остават до 2019 г. В договорни отношения сме с руснаците, втори и трети док остават за тежки и извънгабаритни товари. Тенденцията е да се измести цялото пристанище на Варна-Запад. „, сподели Стоян Пасев.