Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Девненските училища откриха тържествено новата учебна година

devnia-ucheniziОбщо 649 ученици прекрачиха школските прагове на 15 септември в Девня. Новата учебна година в двете училища на територията на общината бе открита с тържествени програми, изнасяне на школските знамена на фона на химна на Република България, празнични рецитали, ритуално биене на първия звънец и водосвет в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – кв. „Повеляново“.
Кметът на Община Девня Свилен Шитов и неговият заместник Донка Йорданова присъстваха на откриването на новата учебна година в СУ „Васил Левски“, където своето обучение започва първият випуск гимназисти по двете нови специалности – „Автоматизация на непрекъснати производства“ и „Електрообзавеждане на производството“. Те бяха сформирани по инициатива на градоуправника и със съдействието на индустриалните гиганти от Девненския промишлен комплекс и „Елдоминвест“ – Варна.
Свилен Шитов посети класните стаи на двете професионални паралелки в VIII и IX клас, за да пожелае на пионерите успехи в shitov-uchнауката и успешна реализация. Кметът предупреди гимназистите, че често ще ги проверява как усвояват новите знания, тъй като по думите му проверката е висша форма на доверие. Той изрази задоволство, че в паралелката след VII клас има и немалко момичета.
Общо 61 гимназисти ще се обучават по специалностите „Електрообзавеждане на производството“ и „Автоматизация на непрекъснати производства“ след VII и VIII клас. В навечерието на 15 септември бе сключено споразумението между „Агрополихим“, „Девня цимент“, „Солвей соди“ и Община Девня, чиято финансова рамка за учебната 2017/2018 година е 96 хил. лева с ДДС, заяви директорът на СУ „Васил Левски“ Георги Петков.
С тези средства ще бъдат осигурени безплатен обяд и транспорт за гимназистите по новите специалности, учебници, специални стипендии за отличниците, както и необходимата материално-техническа база за провеждане на часовете по практика. Кметът Свилен Шитов заяви пред учениците, че общината ще поръча на всички училищни униформи, които трябва да носят с гордост и отговорност.
Кметът влезе и в класните стаи на първокласниците в СУ „Васил Левски“, които са общо 46, и лично им раздаде осигурените със средства на общината учебни пособия. Свилен Шитов пожела на всички мъници и на тяхна класна ръководителка успешна нова учебна година и само шестици в бележниците.
12 първолаци прекрачиха школския праг и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – кв. „Повеляново“. От името на кмета общинският експерт Мая Добрева от сектор „Образование, култура и хуманитарни дейности“ пожела на учениците и учителите успешна нова учебна година, след което раздаде учебни пособия на най-малките.
На празника в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ тържествен водосвет отслужи местният енорийски свещеник отец Никифор, който освети за здраве и успех всички класни стаи в основното училище.

barometar.net