Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Граждани протестират срещу застрояване в квартал “Левски”

protest-levskiСрещу пореден опит за застрояване на зелени площи във варненския квартал “Левски” протестират жителите му днес, от 17.45 ч. Протестът ще се състои срещу блок 8 на ул. „Васил Петлешков“, до детска градина “Гълъбче”. Недоволните граждани ще се съберат, заради постоянните опити за унищожаването на дере, детска площадка, зелени площи и алеята, свързваща базар “Левски” с Техническия университет. Инженер Йоан Каратерзиян, който е изготвил подробния устройствен план на парцела, коментира преди години, че предвидената жилищна кооперация няма да е на седем, а ще е на 5 етажа и няма да бъдат изсечени 60 дървета, а само 40. Същият сподели, че дърветата няма да са голяма загуба за квартала, защото не са защитени видове и не попадат в изискванията на ЗУТ. Инженер Каратерзиян изтъкна за проекта си, че ако влезе в съда, би издържал на 99%. Тези думи не успокоиха живеещите в района.

Жителите на квартала се борят да запазят зеленото пространство от много години. Последният протест по същия повод беше през юни месец тази година. През 2014 година след бурни демонстрации на гражданите, Общински съвет-Варна беше принуден да обяви въпросния терен за публично ползване и озеленяване, а собственикът на имота да получи обезщетение. Няколко години по-късно опитите за строеж на 5 или 7 етажна сграда са отново актуални. Явно изготвеният ПУП от инженер Йоан Каратерзиян е още в сила и е въпрос на време да бъде приложен.
„Инициативният комитет кани всички възмутени от безразборното застрояване да присъстват на протеста. Нека всички заедно спрем безразборното застрояване върху зелени площи и алеи!“, призовават организаторите.

barometar.net