Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Археолози откриха сензационни находки в Черно море

 

KODAK Digital Still CameraМинистърът на културата Боил Банов и зам.-министър Амелия Гешева се запознаха днес в Бургас със сензационните открития на изследователския кораб „Havila Subsea”, от борда на който се извършваха теренните проучвания от екипа на проекта Black Sea MAP тази година. На събитието присъства и кметът на морския град Димитър Николов. Екипът от световноизвестни морски и подводни учени се завръща днес от тригодишна експедиция. Те запознаха министър Банов и зам.-министър Гешева с резултатите от проведените изследвания информира burgasnews.com

Министърът на културата Боил Банов коментира пред медии, че проектът е изключителен не само с това, че ни връща хиляди години назад, но и с откритата археология, с останките от кораби, с различните артефакти. Според министър Банов резултатите от експедицията са много впечатляващи и наистина си заслужава работата да продължи и занапред.

Водещият археолог на проекта, проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън, коментира: „Тази съвкупност от останки вероятно представлява един от най-добрите подводни музеи на корабите и мореплаването в света изобщо.” От екипа на проекта коментираха също, че досега България не е могла да си позволи подобна мащабна експедиция и сега се преобръща и се пренаписва историята на българското корабоплаване. Много от откритията се е предполагало, че ги има, но сега вече се потвърждава и се покрива целият исторически период на корабоплаването в Черно море.

Black Sea MAP е един от най-големите проекти за морска археология, организирани досега. Той има за цел да проучи промените от древността в Черно море. Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години. Останките са били открити в хода на проучванията на Black Sea MAP посредством най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники. Най-ранната такава находка засега е от класическия период, около 4-ти-5-ти век пр.н.е.

Били са открити също така и кораби от римския, византийския и османски периоди, обхващащи две и половина хилядолетия. Откритията представят един непрекъснат модел на търговия и обмен, война и общуване, датиращ от праисторията до наши дни и поради аноксичните условия на Черно море (липсата на кислород) под определена дълбочина, някои от останките са оцелели в невероятно добро състояние. На събитието бяха представени и колекция от амфори и други ценни артефакти.

Изследователският кораб „Хавила суб сий“ ще бъде в Бургаското пристанище срещу Морска гара и ще бъде отворен за посетители.

Фондацията за образование и експедиции (EEFE) също така създаде Black Sea Films и им възложи да проследят работата на Джон Адамс и неговия екип от учени. В продължение на три години продуцентите на документални филми Дейвид Белтън и Анди Байът, носители на наградата БАФТА, документираха необичайните открития на всяко пътуване по Черно море. Екипът им е събрал необикновени подводни кадри от останките от корабокрушения, както и от върховете и спадовете на пътешествията по море, за да предостави на международната аудитория един уникален и интересен поглед върху историята на Черно море.

За Анди Байът, водещ продуцент на сериала на Дейвид Атънбъро за Би Би Си „Синя планета”, това е изключително удовлетворяващо преживяване: „Мисля, че всички бяхме поразени от забележителните открития, направени от Джон Адамс и неговия екип. Качеството на кадрите, разкриващи този скрит свят, е абсолютно уникално.”

Морски археологически проект Черно море е дългосрочен морски археологически проект, който се осъществява в българската акватория на Черно море между 2015 г. и 2017 г. Проектът е финансиран от дарение от Фондация за експедиции и образование, Великобритания.

Основните партньори в проекта са Центърът за морска археология (ЦМА), Университет на Саутхемптън, Великобритания и Центърът за подводна археология (ЦПА), България, подпомагани в работата си от специалисти от НАИМ, БАН, България, Университета на Кънектикът, САЩ, Морския археологически научно-изследователски институт, Sodertorn (MARIS), Университета на Sodertorn, Швеция и Гръцкия център за морски изследвания (HCMR).

Основната цел на проекта е осъществяването на морски археологически проучвания в българските води на Черно море, за да бъде картографирано подводното културно наследство на България. По този начин проектът ще допринесе за създаването на база данни за човешката дейност в региона през праисторическите и исторически периоди и за влиянието на тази дейност върху околната среда. Повече за проекта вижте тук.

Центърът за подводна археология (ЦПА) е български държавен културен институт, самостоятелно юридическо лице на бюджетна издръжка към министъра на културата. Основните задачи на Института са свързани с опазването, проучването, и документирането на културното наследство под вода в български териториални води и българската изключителна икономическа зона в Черно море, както и във вътрешните водни басейни на Република България.