Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Емануил Манолов в Китай: „Варненска област предлага голямо разнообразие от възможности за туризъм и бизнес сътрудничество.“

news-45940-92872Стабилността в държавата и финансовата политика на правителството ни са предпоставка за привличането на китайски инвестиции в България. Това коментира народният представител и председател на парламентарната комисия за приятелство с Китай Димитър Бойчев. В рамките на работното си посещение в Пекин ръководената от него делегация на ГЕРБ се срещна с Йен Юцин, зам.-директор на външния отдел към Китайската комунистическа партия (ККП), който отговаря за Югоизточна Европа.
„България може да играе по-активна роля в инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (16+1). Водената от кабинета и лично от министър-председателя Бойко Борисов външна политика утвърди страната ни като балансьор на Балканите и като стратегически партньор в Европейския съюз. От 1 януари 2018 г. България ще поеме председателството на Съвета на ЕС и за шест месеца ще има възможност да съставя дневния ред на Евросъюза”, заяви Бойчев. Като важни за бизнес потенциала на страната ни той посочи ниския корпоративен данък, провежданата административна реформа и усилията, които се полагат във връзка с антикорупционното законодателство.
Гостите от България представиха черноморските области, които представляват. В състава на делегацията са кметовете на общините Аврен, Девня, Поморие, Созопол и Царево – Емануил Манолов, Свилен Шитов, Иван Алексиев, Панайот Рейзи и Георги Лапчев, зам.-кметът на община Аксаково Руска Илиева, зам.-областният управител на Добрич Красимир Николов и председателят на Общинския съвет в Бургас Константин Луков.
„Благодарение на успешно реализираните проекти по европейските програми успяхме да реконструираме и модернизираме пречиствателните станции по Черноморието, да обновим инфраструктурата. Затова предлагаме екологичен туризъм. Освен с големи плажни ивици и уникална природа, Черноморието се отличава и с древна архитектура, с прекрасни условия за културен, поклоннически, фестивален и СПА туризъм”, подчерта кметът на Созопол Панайот Рейзи, презентирайки потенциала на Бургаска област.
„Варненска област също разполага с летище и пристанище и предлага голямо разнообразие от възможности за туризъм и бизнес сътрудничество”, отчете кметът на Аврен Емануил Манолов, представяйки икономическия профил на всяка от общините в областта. Той акцентира не само върху условията за отдих и развлечения, но и върху развитието на земеделието и индустрията в региона, на перспективите, които открива създадената зона за иновации. „Областният център – Варна е древен град, но с много младежка енергия, която му донесе титлата Европейска младежка столица през 2017 г.”, отбеляза още Манолов. Той прояви интерес към възможността да се осигури учител по китайски език за училището в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия”.
Зам.-областният управител на Добрич Красимир Николов изтъкна, че в златна Добруджа се развива модерно земеделие, което благодарение на европейските средства заема челни позиции в Югоизточна Европа, а добиваната пшеница е известна с високото си качество. „Морските общини в областта предлагат отлични възможности за летен туризъм, които се допълват от чудесни условия за спорт”, посочи Николов и даде за пример трите голф игрища, където вече тренират едни от най-добрите отбори по света, и ледената пързалка от закрит тип в Кранево, която е само на 200 метра от брега.
Йен Юцин заяви, че Китай проявява голям интерес към инвестиции в областта на инфраструктурата и допълни, че вече са водени разговори с българската страна за високоскоростна жп линия между София и Варна. С представителите на местната власт бе дискутирана и необходимостта от директен полет от Пекин до България, като се отчете стратегическото географско положение на държавата ни. Според Йен Юцин перспективи за сътрудничество има и в туризма, земеделието, културата, образованието.
Тя сподели, че добре познава качествени български продукти като киселото мляко и розовото масло. Йен Юцин, която вече два пъти е била в България, но за последно през 2004 г., бе поканена от кметовете отново да посети страната ни и да се запознае лично с положените усилия за обновяване на общините.

barometar.net