Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Община Девня ще прави неделен пазар, за да преоткрие древното си минало

sesiaКметът на Девня Свилен Шитов има намерение да обособи открита търговска площ, която да се ползва за неделен пазар от земеделски производители и търговци на битови стоки. Тя ще се разпростира върху 5-декаров общински парцел в квартал „Река Девня“, който в момента е буренясал, а немалка част от него е превърната в сметище. Това стана ясно на провелата се днес общинска сесия, след като съветникът Мартин Иванов попита кмета по каква причина се разчиствали шубраците в района.

Идеята е пространството да се социализира, а Девня да започне да конкурира неделния пазар, който се организира в близкия град Суворово. По този начин общината ще започне да привлича хора от съседни населени места, търговията ще се оживи и ще се насърчат местните земеделски производители.

С таксите от наеми за отдаване на търговски площи Община Девня има намерение да финансира археологически разкопки в района, под който лежат останките от централната част на древния римски град Марцианопол, обясни Свилен Шитов. Археологическите разкопки излизат непосилно скъпи за бюджета на общината. През 2009 година, когато е започнало проучването на пластовете около Музея на мозайките, общината е инвестирала 20 хил. лева за площ от 300 кв. метра, посочи кметът. С осигуряването на средства за археологически разкопки древните руини ще се впишат в съвременния градски екстериор, а Девня ще се развива като дестинация за културно-исторически туризъм, което е сред водещите приоритети в управленската програма на Свилен Шитов.

По отношение на модерния пазар, който в момента се изгражда в кв. „Девня-2“, кметът заяви, че е предупредил всички наематели, че търговската дейност там ще се извършва само на закрито. Гледки като зеленчуци на тротоара повече няма да има, увери Шитов в отговор на въпрос на съветника Васил Иванов, който коментира, че търговците на ул. „Просвета“ са свикнали „да са първа кипра на първа линия“, с което създават доста неудобства на гражданите.

barometar.net