Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Георги Тронков: Проекти за близо 18 млн.лв. ще се реализират в общината

tronkovДа продължим започнатото и да реализираме предприетите проекти за развитието на община Вълчи дол! С тази заявка за последователна и отговорна работа кандидатът на ГЕРБ Георги Тронков влезе в предизборната надпревара за месния вот на 8 октомври. Той се ангажира да финализира успешно и с ускорени темпове проектите на обща стойност близо 18 млн.лв., на които местната власт дава ход. „Така ще обновим инфраструктурата на нашия роден край, ще подобрим средата за живот и бизнес, за отдих спорт и развлечения“, категоричен е Тронков, който вече втори мандат е председател на Общинския съвет и е натрупал солиден административен опит.

-Г-н Тронков, какво Ви мотивира да влезете в кметската надпревара за Вълчи дол?

-Целият ми живот е свързан с Вълчи дол -тук съм роден, тук отгледах децата си, тук избрах да развия своя бизнес. Искам да има перспективи за всички жители на общината и работя за това. Стъпил съм здраво на земята и ясно осъзнавам отговорността пред местната власт. Тя трябва да гарантира приемственост и готовност за работа на високи обороти, така че в оставащите месеци до края на пълния мандат да продължим започнатото, да реализираме успешно предприетите проекти на стойност близо 18 млн. лв.

Вече втори мандат съм председател на Общинския съвет, активно участвам във вземането на решения и добре познавам административните процедури. Затова съм уверен, че ако получа подкрепата на хората от общината, ще работим за развитието на Вълчи дол, без да губим никакво време. Последователно изпълняваме поетите ангажименти. Реконструкцията на околовръстния път е доказателство за това. На последните парламентарни избори ГЕРБ обяви належащия ремонт за свой приоритет и той вече е факт.

– Акцентирахте върху необходимостта да се работи на високи обороти. Кои са проектите, които изискват неотложни действия?

– Не трябва да пропускаме възможностите по европейските програми. През декември ще бъде отворена мярката, чрез която ще можем да кандидатстваме по Програмата за развитие на селските райони за ремонт на площад „Христо Ботев“ в гр. Вълчи дол. Проектът, по който в момента се работи включва подмяна на настилката, изграждане на съоръжения за достъпна среда към читалище „Димитър Благоев“, ново осветление, поливна система към прилежащите тревни площи, а също и сух фонтан, на който да бъде монтиран гербът на Вълчи дол.

По същата оперативна програма предвиждаме ремонт на сградите и дворното пространство на СУ „Васил Левски“. Обновяването на образователната инфраструктура е приоритет – в момента се реализира проектът за ремонт на Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство в с. Стефан Караджа, осигурени средства за нов котел в училището в с. Червенци.

Чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) разчитаме на безвъзмездно финансиране на общо 1079 м. битова канализация на осемте улици в града, където все още няма. Така водният цикъл на Вълчи дол ще бъде напълно завършен.

В най – кратки срокове предстои да бъдат сключени договорите за асфалтирането на 8 улици. Става въпрос за близо 4000м. улична мрежа в града. Проектът обхваща улиците „Гео Милев“, „Толбухин“, „23 септември“, „Лиляна Димитрова“, „Странджа“, „Генерал Скобелев“, „Тодор Каблешков“ и „Александър Стамболийски“.

Имаме амбицията да обновим и уличното осветление в общината, като изцяло подменим старите осветителни тела с енергоспестяващи.

Сигурен съм, че със съдействието на държавата и с активността на местната власт можем да постигнем много.

С решение на Общинския съвет от следващата година сметопочистването и сметоизвозването ще преминат към общината. На какъв етап са процедурите с които ще се обезпечи дейността?
Престои да бъдат финализирани. Средствата за закупуването на специализираната тежкотоварна машина от отчисленията, които РИОСВ връща на общината, контейнерите ще бъдат изплатени на траншове – 50% от сумата ще се осигури от местните приходи през тази година, а останалите 50% – от такса „Смет“ догодина. Със спестените на общината средства ще се обезпечат разходите за назначаването на хора, които да поддържат обществените площи. Проведените обществени обсъждания и анкети сред населението показаха, че сме на прав път. Дългосрочната инвестиция получи подкрепата на хората. Защото всички искаме чисти улици, поддържани зелени площи, обновена инфраструктура. С общи усилия трябва да градим, но и да пазим постигнатото. Ще настоявам да се засили охраната на обществените места, за да бъдат предотвратени вандалски актове. Защото за последствията от тях плащаме всички.
С грижа за хората се ангажирам да работя за подобряване на здравното обслужване в общината. Сред приоритетите ми в тази сфера е осигуряването на още една линейка. Потребителите на социалната услуга „Топъл обяд“ в момента са 200. Амбицията ни е да разширим капацитета на проекта, като ги увелечим с 50 души. Търсим финансиране и за изграждането на дневен център за хора с увреждания.

-А как общината ще подкрепи младите хора?

– Преди всичко е важно, създавайки добри условия за бизнес в общината, да привлечем инвестиции и да осигурим нови работни места.

Все повече млади хора оценяват спокойствието на малките китни селца, но искат да водят пълноценен начин на живот, който предполага добри условия за образование и реализация, за отдих, спорт и развлечения. С решение на Общинския съвет отменихме таксите за детските градини, за да стимулираме включването на децата в образователния процес от по – ранна възраст и да подкрепим младите семейства в общината.

Планираме да кандидатстваме по „Красива България“ с проект за градския стадион „Петко Сираков“. Целта е да го превърнем в модерен спортен комплекс, като реновираме и съществуващия басейн.

-Какво предвиждате за привличането на туристи във Вълчи дол?

-Перспективи за развитието на Вълчи дол като туристическа дестинация открива главно ски пистата. Съоръжението в местността Кошу баир привлича любителите на зимните спортове, но има нужда да се изгради ски гардероб. Кандидатствайки по проекти, общината може да вдъхне нов живот и на хижата. Важно е да подобрим и водоснабдяването й.

Чрез разширяване на новооткритата музейна сбирка пък искаме да представим характерни за нашия край занаяти, както и продукти на местните производители. Финансиране ще се търси чрез Местната инициативна група „Възход“, в която Вълчи дол участва заедно с общините Ветрино и Провадия.

Хората от нашата община пазят традициите и българщината и съм сигурен, че ще подкрепят проекта.

-Какви са очакванията Ви за предизборната кампания?

-В ГЕРБ винаги сме водили позитивна кампания, подплатена не с популизъм и празни обещания, а с реални решения и заявка за сериозна работа. Благодаря за доверието на колегите от партията. Имам тяхната подкрепа и не се крия зад инициативен комитет. Политическата отговорност пред избирателите е гаранция срещу зависимостите на независимите кандидати.

Убеден съм, че успешният модел на управление изисква да си близо до хората, да познаваш проблемите им и ефективно да работиш за тяхното решаване. Няма да изневеря на този принцип.

provaton.bg