Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът на Девня получи приза на Съвета на Европа за иновации и добро управление

shitov3333Община Девня получи престижното отличие на Съвета на Европа – Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Призът бе връчен на кмета Свилен Шитов на официална церемония, която се състоя в рамките на Годишната среща на българските местни власти в курортния комплекс „Албена“. Наградата на Съвета на Европа е доказателство, че Община Девня прилага успешно 12-те принципа за добро демократично управление и има високо качество на предоставяните публични услуги. Отличието е и признание за реализиране на добри практики при изпълнение на публичните политики в общината.

Принципите, формулирани от Съвета на Европа, които Община Девня прилага успешно, са: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

Присъждането на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво удостоверява, че управлението на дадена община отговаря на определени изисквания за качествено предоставяне на административни услуги. Престижната морална награда стимулира местните власти да подобряват своето управление в името на гражданското общество. Комисията за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво, чийто председател е министърът на регионалното развитие и благоустройството, е създадена през 2010 година. В състава ѝ влизат представители на Омбудсмана, на общините и областите, на НСОРБ, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара, Центърът за изследване на демокрацията, Сдружение „Болкан Асист“, Българската национална телевизия, академичните среди и др.

barometar.net