Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Борисов иска от бизнеса да дава по-високи заплати

borisov43453Огромен труд стои зад позитивните неща, които се случват у нас. С това се похвали министър-председателят Бойко Борисов пред бизнес лидерите. Под 7% е контрабандата на цигари у нас. По думите му милиарди пари, „черни пари“, са отивали в черната икономика от контрабандата. Борисов оцени, че борбата с контрабандата на алкохол и горива върви добре, затова има и повече приходи в хазната. „В битката с контрабандата надделяхме“, отчете Бойко Борисов, информира news.bg

200 милиона лева по-малко приходи има в държавата за два месеца служебно правителство. Двадесет държави в ЕС са след нас по усвояване на еврофондове, похвали ни той и припомни времената, когато сме били последни по този показател. „Така се тричахме тогава като нация“, изтъкна премиерът. Той захапа отново инвестицията „Цанков камък“. Това е инвестиция, която се изплаща за 2000 години, обясни премиерът. Три милиарда има заровени в АЕЦ „Белене“, припомни Борисов, като не пропусна да коментира отново и фалита на КТБ.

Общо потъналите пари са над 6 милиарда лева. Министър-председателят се размечта какво би направил за държавата с тези средства. Според него слабостта на кабинета е течът на български кадри. Във връзка с това Борисов поиска от бизнеса да дава по-високи заплати. „Имаме абсурдна социална политика – плащаме за всичко и навсякъде“, коментира Бойко Борисов и изрази задоволството си от върнатите в училище деца.

„В една държава всеки сектор е приоритет“, каза още той. Колкото повече дава държавата, толкова повече се искало от управлението. Борисов коментира и носталгията по соца – тогава и убийствата били повече. Сега обаче, по думите му, трябва да създадем усещането у хората за справедливост.

„Зле сме, ама колко да сме зле“, пита се премиерът. Разходил се по столичната „Витошка“ и било пълно с хора, не могъл да се размине. Премиерът се оплака за понесените атаки за добросъседските отношения с Турция. Сега обаче имаме нулев мигрантски натиск, припомни той. Борисов не е забравил и „маймунджулъците“ по изборите с темата мигранти. В момента с антитурска и антимигрантска реторика се печелят избори, обясни Борисов, а ситуацията, по думите му, никак не е лесна.

Премиерът изтъкна, че инвестираме в газопроводи и централи, защото където имало подобни обекти, нямало войни. „Не си мислете, че всичко е даденост и е лесно, ако беше лесно щеше да бъде направено“, каза Бойко Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че една от задачите на управляващите е да са гръмоотвод на обществения гняв. Той похвали ръста на БВП и експорта ни, който се е увеличил шест пъти в последните години. Подчерта и ниската безработица.

Да си лидер означава да намираш цел, изтъкна Дончев. Той коментира задачата на кабинета за намаляване на административната тежест. Похвали и усилията за връщане на децата в училище. Движим се на нивата на нормалността, а не на високите цели, смята вицепремиерът и призова да си поставяме високи цели. Тече тежка война на конкуренция на икономика и региони, по думите му. Той е притеснен от липсата на кадри и демографската криза. Липсва ни усещането за споделена цел, убеден е Томислав Дончев. Той си пожелава растеж от 7-8%. Това все пак не е голямата ни цел.