Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Варненският делфинариум има спешна нужда от външен басейн

delfinariumПрез това лято варненският делфинариум, една от гордостите на града ни, навърши 33 години. Предстои култовият за града ни атракцион да добие нов облик и да се превърне в уникален обект за Балканите, информира varna24.bg Ето какво коментира за предстоящите ремонти и превръщането на Делфинариума в неповторима атракция на Балканите управителя на фирмата, менажираща комплекса-Васил Василев:

„С мащабни ремонти успяхме да върнем блясъка на тази уникална сграда и прилежащата й площ. Остава ни да реновираме изцяло вътрешната обстановка и басейна на делфините. И тук се сблъскваме с най-голямото предизвикателство – никакви ремонтно-строителни дейности не могат да се вършат без самите делфини да бъдат преместени от сградата – шумът на строителните машини и инструменти просто ще ги убие.

За съжаление, така са устроени нашите артисти. За разлика от човека, те са способни да възприемат звуци, които нашето ухо даже не забелязва. Преди 20-ина години, при спешен ремонт, делфините са били преместени в хуманитарен басейн в „Спорт Палас“ и това е коствало живота на един от любимците на публиката. Какво да се направи? Собствениците на Делфинариума разполагат с терен, финансиране и одобрен ПУП за строителство на така нужните басейни в съседство със сегашната сграда.

Това са: основен басейн с дълбочина в единия край поне 5 метра, родилен басейн и санитарен басейн, където да се отделят болните делфини. Проектът е минал през обществено обсъждане, архитектурни съвети, одобрен е на заседание на Общинския Съвет Варна, има разрешение от съответното министерство. Направено е всичко, което се изисква по закон.

Какво ще донесе това на варненци? Външният голям басейн, освен да приюти в началото аварийно делфините, след това ще се използва за физически контакт на деца и делфини, а защо не и за набиращата популярност „делфинотерапия“. Санитарният басейн ще може да приютява и лекува и черноморски делфини, изпаднали в беда. А родилният ще даде възможност за разширяване популацията, която при условията в момента е затруднена. И накрая, обновения комплекс ще стане нова перла в короната на морската ни столица.

Какво остава? Остава в спешен порядък Общинските власти да издадат виза за проектиране, за да се пристъпи към реализация на проекта. Строителството може да започне буквално след 4-5 месеца и още следващото лято делфините да бъдат извадени от сградата и да се пристъпи към мащабен ремонт и реконструкция на вътрешния басейн и целия Делфинариум.

В заключение се обръщам към варненци: Съдействайте ни за по-бързо решаване на въпроса. Тридесет и три години това е Вашият Делфинариум. Пораснахме с него. Нека и в бъдеще да разнася славата на Варна и България!“