Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

„Солвей Соди” – глобявани постоянно от РИОСВ, искат ново депо до село Чернево

padina-baseinПрез месец ноември 2016 г. РИОСВ-Варна глоби девненския завод „Солвей Соди“ с 28 637 лева за неспазване на ограниченията за неразтворени вещества, които се изпускат от утаителния басейн „Падина“ в река Провадийска. Съоръжението е един от основните замърсители на Белославското езеро, пише в доклад на Института по океанология при БАН-Варна. В началото на месец юни 2017 г,  „Солвей Соди“ отново бяха глобен, този път с 40 000 лв. от РИОСВ-Варна за установено наднормено замърсяване на околната среда от утаителен басейн „Падина“.

 Жителите на село Чернево, които гласуваха с референдум да не се изгражда депо за отпадъци в близост до къщите им се опасяват да не ги последва съдбата на хората от Падина. От „Солвей Соди“ не са уведомили жителите на Чернево, че смятат да изграждат депо, а инвестиционното решение за депото е прието преди 1.5 г.на заседание на общински съвет в Суворово. Черневци, които са държани в неведение за това решение  освиркаха и призоваха кмета на община Суворово Павлин Параскевов да подаде оставка.

Мястото, предвидено за изграждане на депото е бивша кариера за добив на варовик, която се намира близо до водоема на селото. В депото ще се изхвърлят между 450 и 500 тона пепелина и сгурия на ден – отпадъчни продукти от изгарянето на въглища.

Село Чернево е известно с екотуризма си, има училище, детска градина, изградена инфраструктура, в него кипи живот, но хората са наплашени от изграждането на депото на „Солвей Соди“.

За утре е насрочено делото, в което областният управител на Варна Стоян Пасев атакува референдума на черневци в съда с мотива, че той е длъжен да защити интересите на държавата. Какви интереси има държавата в частния завод „Солвей Соди“ не е ясно, но жителите на Чернево са категорични, че ще продължат да протестират, докато депото не бъде закрито.

На снимката – утаечния басейн на „Солвей Соди“ до село Падина

barometar.net