Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Във Варна започна изграждането на маркиращ кораб

korab33.jpgПърви ряз на стоманен лист се състоя в корабостроителницата в гр. Варна. С това се стартира строителството на специализирания кораб, който ще бъде доставен на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД). През м. август т.г. ИАППД сключи договор с изпълнител за покупка на кораб за маркиране на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав. Плавателният съд е на стойност 5 150 000 лв. без ДДС и ще се изпълни по проект “FAIRway Danube”, финансиран по Механизма за свързване на Европа. Срокът за строителство е една година.

Специализираният кораб ще поставя плаващи навигационни знаци (шамандури), които указват границите и направлението на фарватера, ограждат препятствия, съоръжения и критични участъци. С резултатите от дейността на плавателния съд ще се актуализира навигационно-пътната обстановка, ще се съставя необходимата информация за обновяване и допълване на електронно-навигационните карти, необходими за осигуряване на безопасно корабоплаване. Максималното му газене ще бъде до 1.4 m, минималната скорост – не по-малка от 18 km/h, с капацитет на товари от 15 t и възможност за разполагане на поне 10 големи шамандури. Корабният екипаж ще бъде от 8 човека.

Основната цел на проекта “FAIRway Danube” е хармонизираното поддържане на плавателния път в страните Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния. В рамките на същия проект ще бъде доставен още и проучвателен кораб и автоматични хидрометеорологични станции, които ще се монтират в трите най-критични участъка на река Дунав.

barometar.net