Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.08.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7276
GBPGBP12.1943
CHFCHF11.7325

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Европа

Емил Радев: През 2018 година България ще стане пълноправен член на Шенген

Emil_Radev333.jpg„10 години България в Европейския съюз – въздействие върху развитието на публичните политики и законодателството“, това е темата на Националната научна конференция, която започва днес в София. Целта на конференцията е да задълбочи анализа на действащите политики и законодателство в контекста на членството на Република България в ЕС, да бъдат обсъдени проблемни теми и предизвикателства в практиката на публичните институции, Съда на ЕС и националните съдилища. Ще бъде направен и анализ на политическите, икономическите, обществените, образователните, културните и външнополитически ефекти от членството на България в Европейския съюз, както и оценка на въздействието на политиките на ЕС върху публичната среда и въздействието на правото на ЕС върху националното ни законодателство.

Според анализаторите 10-те години членство на България в ЕС са един от най-успешните периоди в историята ни. Когато през 1989 година гледахме падането на Берлинската стена и преживявахме промените в политическия и икономическия строй на България, едва ли сме си представяли, че близо 30 години по-късно ще празнуваме 10-ата годишнина от членството ни в ЕС.

Дори и по време на предприсъединителния процес имаше съмнения, както в България, така и в ЕС, че ще успеем да отговорим на високите стандарти за членство, но ето, днес отбелязваме 10 години от нашето пълноправно членство и подготвящи се да поемем председателството на Съвета, коментира евродепутатът Емил Радев и заяви, че България е готова да поеме тази отговорност:

Смятам, че през първата половина на 2018 година България ще представи много ясно своите приоритети и много ясно ще покаже, че е пълноправна държава-членка на ЕС, както и ще се даде възможност на 500 милиона европейци да научат много повече за България. На нас се пада честта и да бъдем в едно доста динамично време – ние ще завършваме досиета като „Брюксел 2“, ще организираме действието на Европейската прокуратура, Западните Балкани са приоритет също, а там в момента настъпват доста промени. Що се касае до синхронизиране на законодателството, ние успяваме в огромна степен да приведем всички европейски норми в действие в нашето законодателство. Емил Радев каза още, че според него през 2018 година България ще стане пълноправен член на Шенген, предаде БНР.