Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.08.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.717
GBPGBP12.1834
CHFCHF11.7250

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Анализи

Среща. На родните политици със собствената им некадърност

harizanov-borisovИмат ли нашите политици съвест? Влязох в спор по темата и смятам , че имат за разлика от моя опонент. Но тя е заглушавана, за да не пречи, когато се нарушават моралните закони. Какво става, когато човек се сблъска със собствената си некадърност? Нормалният човек се отдръпва и си казва: „Това не е за мен, няма да го правя!” Политикът намира 1000 причини да продължи да го прави.

Ще дам пример: Парламентарист с главна буква беше Гиньо Ганев, респектиращи председатели на парламента бяха Благовест Сендов, Йордан Соколов и Огнян Герджиков. Тези преди и след тях не могат да достигнат класата им, защото я нямат. Тя не се учи в партийни школи и по семинари. Класата я имаш по рождение, после я доразвиваш. Да извиняват Александър Йорданов, Пирински, Цецка Цачева и Димитър Главчев, но нямаха класата, респекта и уменията да бъдат председатели на Народното събрание. Не е огромна трагедия, че Главчев подаде оставка, проблема е, че и Цвета Караянчева не е за този пост. Тя е остра, нападателна, не приема чуждо мнение, трудно диалогична е. Караянчева е „острие“, което е идеално за дебати, спорове, конфликти, но поради липса на кадри е избрана от Борисов. Липсата на кадри не пречи на премиера да държи за депутат недоразумението Лъчо Мозъка и да играе тенис с осъдения „политолог” Георги Харизанов. Това също е липса на класа. Пътеводната звезда на Борисов в политиката – Тодор Живков не би оставил подобни недоразумения в обкръжението си. Другият ментор на Борисов, Симеон Кобурга държеше един-двама, за да изпъква на фона на безличието и глупостта им.

Борисов избира пешките и после ги изхвърля от шахматната дъска. Те нямат право да се сърдят, защото ако не е той – ще останат в миманса на анонимността. Той им дава власт, прилични доходи и 15 минути слава. Който не краде, не прави големи гафове и е лоялен – остава. Другите си заминават обратно, откъдето са дошли. Царят, обвит в тефлоново покритие – остава. Той създава усещането, че е вечен. Няма нищо вечно в политиката и дано Борисов разбира това. И овреме да подготви свой заместник преди да е станало късно.

Иво Югов

barometar.net

На снимката Георги Харизанов – вляво от премиера Борисов