Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Във Варна пуснаха пилотно автоматизираната билетна система

avtomat.sistemaНовата автоматизирана билетна система в градския транспорт на Варна беше пусната пилотно днес по линия №10 от общинската транспортна схема. Линията обслужва трасето от жп гарата до спирка „Хаджи Димитър“ – в близост до Първа езикова гимназия. Пътниците могат да си закупуват стандартен хартиен билет или предплатена карта с електронни билети от машини, монтирани на спирките по линия 10, или в самия автобус. Цената на билетите остава 1 лв., автоматите връщат и ресто. Хартиеният билет или картата с електронни билети се валидира в специално валидиращо устройство вътре в автобуса. Осигурени са екипи, които помагат на пътниците. Те носят специални баджове и обясняват как става закупуването на билети или карти и валидирането им в автобусите. Картите за пътуване, издадени от „Градски транспорт“ ЕАД, остават валидни.

Системата е част от проекта „Интегриран градски транспорт“. Тя бе демонстрирана днес от ръководителят на проекта Биляна Якова и Христо Петев – представител но изпълнителя, ДЗЗД „Обединение модерен транспорт“. Поетапно предстои да бъдат включени и останалите линии, които обслужват града, след приемане на нова транспортна схема и нова тарифна схема, билетите ще могат да се ползват за интервал от време, а пътниците да се прикачват на втори автобус, обясни Биляна Якова. Тя представи пред медиите и контролния център за управление на масовия градски транспорт по компонент 4 на проекта, в който са свързани автоматизираната билетна система, системата за информация на пътниците в реално време и системата за даване на предимство на превозните средства. В него се дава и информация за регистрирани закъснения на автобусите от градския транспорт, води статистика за експлоатацията, изчислява времето за пристигане на спирките и пренася данните до съответните терминали.

biletcheКолежката Светлана Ганчева коментира в социалните мрежи новата билетна система така: „Ииии, госпожи и господа – ето го. Билетчето за интегриран градски транспорт. От тази сутрин се продава по линия 10, а по спирките и в автобусите има едни мили /и надявам се търпеливи/ хора, които обясняват какво е това е какво се прави с него. И даже ръководителят на проекта дойде да обясни, че фискалните устройства вече са И фискализирани. И се отчитат в центъра на контрол и наблюдение. Където свързването на всички устройства към оптичен кабел /и поставянето на видеокамери на всяка спирка, пак с оптична връзка/ ще даде доста сериозен ефект за сигурността и антивандализма. Приложението си остава все така трудно разгадаемо за мен въпреки личната демонстрация. Да, разписанието е там, но стигането до него е като да ти стоварят Линукс без предупреждение, примерно. И въпреки това, поне за мен, това не означава, че има и интегриран градски транспорт. А предполагам, и за всички, които не ползват линия 10. Но пък беше казано, че цялата система ще тръгне, когато се пусне новата транспортна схема на Варна. И тук става интересно, защото на хартия нова схема има, на практика никой нищо не спомена за нея по време на всички отлагания на целия проект, а всъщност без транспортна схема всичко направено /и ненаправено/ дотук е леко безсмислено, ако не броим обновяването на автобусите. И е въпрос за няколко десетки милиона лева /поне/.“

barometar.net