Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бюджетът на Варна надхвърли 348 млн. лв.

varna-00Актуализираната бюджетна рамка от 348, 7 млн. лв. за 2017 г. утвърди комисията по бюджет и финанси към общинския съвет. Ръстът е от 78 млн. лв. и в проценти достига 28,8 от първоначално предвидените 270,7 млн. лв., подчерта директорът на ресорната дирекция Стефка Господинова. Основен фактор за това са 85-те млн. лв., отпуснати от правителството за два инфраструктурни обекта – изграждане на бул. „Левски” в участъка от ул. „Подвис” до ул.”Девня” 80,5 млн. лв. и още 4,5 млн. лв за пробив на бул. „Сливница” от бул.”Ян Хунияди” до Метро.

Най-хубава е актуализацията, когато бюджетът се движи нагоре. Поздравявам екипа на финансовата дирекция и колегите си съветници. Защото постиженията не се измерват само с тези 85 млн. лв., а в основните секторни политики на общината, за които финансите са спойката, хоросанът, каза зам.-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев.

Трансферите между община Варна и централния бюджет възлизат на 204,317 млн. лв., при планирани малко над 107,6 млн. лв.

При инфраструктурни проекти от подобен мащаб, закономерно най-чувствително расте и капиталовата програма в разходната част на бюджета – от 28,9 млн. лв. на 111,171 млн. лв. Увеличение има и при средствата за образование – със 7,8 млн. повече, за социални дейности с 2,6 млн. лв., за сигурност и щети от бедствия – с 201 хил. лв.

Изпълнението на бюджета към 30 септември е 154 млн. лв., съобщи още Стефка Господинова. Според нея изоставането е привидно, тъй като по правило най-активните плащания предстоят в последното тримесечие на годината. В този период са преводите по капиталовата програма, средствата за заплати и др. и това показва само колко много работа ни предстои до края на годината, и не се съмнявайте, че ще изпълним планираните приходи, увери главният общински финансист.
Гинка Христова

dnesplus.bg