Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бюджетът на Варна надхвърли 348 млн. лв.

stanev34365Без прецедент в последните 28 г. е актуализацията на бюджета на Варна с такъв ръст, дай Боже догодина да е със 150 млн. лв. повече. Това заяви зам.-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев в пленарна зала при обсъждане актуализацията на Бюджет 2017. Актуализираната бюджетна рамка е 348, 7 млн. лв. , ръстът е 78 млн. лв. и в проценти достига 28,8 от първоначално предвидените 270,7 млн. лв.

Станев заяви подкрепата си с аргумента, че увеличаването на средствата ще даде зелена светлина пред 7-8 мащабни инфраструктурни проекти, както и в социални сфери, което е най-сигурният критерий за работа в полза на варненци. Рисунката е проста – основният приоритет е в полза на Варна. В момента чрез пряко предаване поне 45 хил. варненци гледат дали общината се движи нагоре, въпреки тезите за куха дейност от страна на опозицията. Ако сами не уважаваме това, което правим, няма как да получим обществена подкрепа като база за прогнози, планиране и компетентно управление”, каза още Станев. Думите му бяха подкрепени и от Марица Гърдева, която също настоя, че инвестициите в инфраструктура допринасят за развитие, а не потъват „в прашасали идеи, останали на ниво проект”.

Основен фактор за рекордния ръст в местната хазна са 85-те млн. лв., отпуснати от правителството за два инфраструктурни обекта – изграждане на бул. „Левски” в участъка от ул. „Подвис” до ул.”Девня” за 80,5 млн. лв. и още 4,5 млн. лв за пробив на бул. „Сливница” от бул.”Ян Хунияди” до Метро. Трансферите между община Варна и централния бюджет възлизат на 204,317 млн. лв., при планирани малко над 107,6 млн. лв., подчерта директорът на финансовата дирекция на общината Стефка Господинова. Тя подчерта добрата събираемост на приходните дирекции, следствие на което има ръст над 2 млн. от имуществени данъци, растат приходите от туристически и др. данъци, 1,4 млн. повече от общински такси.

При инфраструктурни проекти от подобен мащаб, закономерно най-чувствително расте капиталовата програма в разходната част на бюджета – от 28,9 млн. лв. на 111,171 млн. лв. Увеличение има и при средствата за образование – със 7,8 млн. повече, за социални дейности с 2,6 млн. лв., за сигурност и щети от бедствия – с 201 хил. лв.

Изпълнението на бюджета към 30 септември е 154,721 млн. лв., съобщи още Стефка Господинова. Според нея изоставането е привидно, тъй като по правило най-активните плащания предстоят в последното тримесечие на годината.

Гинка Христова

dnesplus.bg