Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Цените на водата не могат да превишават социалната поносимост

vodaИвелина Василева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2 коментира увеличението на цената на водата:

„Как ще се увеличи цената, след като изобщо не е мръднало качеството на водоподаването в България?”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че на съвместно заседание на Комисиите по околната среда и водите и по благоустройство и местно самоуправление са присъствали представители на МРРБ, МОСВ, МЗХГ, КЕВР, на общините, синдикатите и ВиК дружествата. Получил се е много съдържателен дебат с представяне на визията за финансиране на ВиК сектора. Провежда се политика, базирана на законодателството, въведено още през 2009 г., впоследствие приетата стратегия за водния сектор. Полагат се усилия секторът да бъде устойчив. „Заключенията от дебата са, че да, проблеми има, но има и напредък в реализирането на реформата на сектора. Очаква се и усъвършенстване на законодателството чрез предложение, което ще направи МРРБ за изцяло нов закон за ВиК сектора, което е важно, за да се гарантира, че стойността на услугите ще бъде социално поносима, че ще има гаранция за защита на социално слабите и в същото време ще има разумно управление на ресурса в сектора, за да се насочат инвестициите в най-критичните и важни елементи от системата!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

„Това е вярно, но нали съзнавате, че колкото повече се повишава цената на тази услуга, толкова повече хора ще спрат да плащат, защото идва един момент в който стават непосилни цените?”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че точно затова е важно да се спазва изискването да не се превишава социалната поносимост и да има специален инструмент, с който да се подпомагат социално слабите хора. А иначе основната цел на институциите е привеждането на сектора в състояние, в което по-ефективно да може да работи. Това засяга и събираемостта на дължимите плащания и управлението на ВиК дружествата.

„Но тези, които създадоха този независим орган КЕВР, си измиха ръцете да прехвърлят на някой друг несгодите и вече над тях е само Господ! Нали разбирате, че това е също достатъчно неадекватна ситуация? Кой може да каже на КЕВР, че тези цени са социално непоносими?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че самият закон поставя границата и казва, че цените не могат да превишават социалната поносимост. Тя продължи, че независим регулаторен орган съществува не само у нас, но и в много други държави.

barometar.net