Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Такса смет във Варна остава непроменена през 2018 г.

stefka-gospodinovaИ през 2018 г. варненци ще плащат такса смет 0,98 промила върху данъчната оценка на имотите си. Това е най-ниският размер в цялата страна и Варна от години държи водещото място, подчерта главният финансист на община Варна Стефка Господинова пред комисията по Благоустройство и комунални дейности. Общинските съветници приеха план-сметката за чистотата на Варна, чиято макрорамка е 29 654 637 лв. Постъпленията от такса смет догодина са планирани да бъдат 27,5 млн. лв., плюс прогнозен преходен остатък от т.г. над 2,154 млн. лв.

Най-голям ще е разходът за поддържане на чистотата на улици, площади, пешеходни зони, детските и спортни площадки, Морската градина – 9, 340 млн лв. В това перо са предвидени 1,2 млн. лв. за зимно почистване на улиците и още 30 хил. лв. за почистване на сняг и лед по спирки и подлези. За разчистване на нерегламентирани сметища общината смята да похарчи 700 хил. лв., още 1 млн. лв. ще струва почистването на отводнителните канали и дерета, както и дъждовните шахти.

Второ по размер е перото за сметосъбиране и сметоизвозване – 9,1 млн. лв. То включва разходи за събиране на боклука от контейнерите и транспортирането им до завода за преработка в с. Езерово или до сметището в с. Въглен. Самата преработка на отпадъците в завода ще струва на общинския бюджет 8,5 млн. лв.

dnesplus.bg