Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.08.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.717
GBPGBP12.1834
CHFCHF11.7250

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Арт

Пловдив показа логото за културна столица, прилича на „сноп макарони“

plovdiv-logoПреди дни Пловдив показа официалната си графична визия за европейска столица на културата. „Както и програмата, така и новото ни лого побират в себе си всичко, което обичаме в Пловдив, и с което се гордееем – от хълмовете, хилядолетните сводове и арки, Античния театър, Римския стадион, реката, през къщите, храмовете, калдъръма, керемидите, българската кирилица и най-вече богатата ни многопластова история. И всичко това заедно в един символ. Това е и най-голямата провокация и трудност – да бъдем наистина #заедно културна столица на Европа“, гласи текстът, който анонсира новото лого на инициативата, информира offnews.bg

На сайта си инициативата дори публикува кратък клип, който показва вдъхновението за новия графичен знак, а веднага след това се появиха и първите коментари – както положителни, така и негативни. Наред с одобрителните публикации, фейсбук страницата, посветена на града, „Plovdiv / Пловдив в снимки“ заяви, че логото е избрано без конкурс и че прилича на „сноп макарони“. Те обвиниха фондацията, че не се е съобразила с мнението на гражданите:

За пореден път, беше подминато мнението на гражданите на Пловдив. Отново без конкурс, без гласност, без допитване, беше натресено – в случая изборът на логото за представителството на Пловдив като столица на културата. Градът на творците, на художниците ще се представя със сноп макарони. Така ще се случи с проекта за централния площад, за мост на Марица, за Голямата базилика, така беше за Зоопарка, за Пеещите фонтани, за спирките, за кръговото на Водната палата…. Без конкурс, скришно, потайно… В случая дизайнерите са приели правилото, че колкото картинката е по-проста, тя е по-съвършена. От простотата към съвършенството. В случая това правило просто не работи.

logo3„Наемаш дизайнер, за да свърши работата, която ти не можеш и не разбираш, съответно няма как хора, които не разбират материята, да гласуват кое е най-доброто. Иначе логото е потрес“, гласи един от коментарите под публикацията. „Какво толкова се разревахте всички за едно лого не знам, живота ли ви зависи от него, та такава яростна съпротива се появи…“, гласи друг.

Страницата публикува и вариации на новото лого на Пловдив, в което то е стилизирано в различни предмети – от дупе на слон до чадър.