Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Общината подкрепя финансово ДКЦ „Иван Рилски“, съфинансира проекти с кредити

stanev333С 58,7 хил. лв. община Варна подкрепи финансовото оздравяване на Диагностично-консултативния център „Иван Рилски” в Аспарухово. Решението е на комисията по бюджет и финанси към общинския съвет, подкрепено преди това и от комисията по здравеопазване. Предложението за целевата субсидия бе внесено лично от зам.-председателя на общинския съвет д-р Янко Станев с аргумента за преодоляване на високата задлъжнялост на здравното заведение.

Мерките са част от стратегията на общината за превенция на риска в здравните заведения във Варна. Със средствата ще бъдат разплатени дългове към ВиК – 9,1 хил. лв., 9,328 хил. лв. към местни данъци, 9, 425 хил. лв. към различни доставчици, към Енерго про.

Съветниците бяха улеснени в решението си, тъй като за първи път от години насам ДКЦ има положителен баланс за първото шестмесечие на 2017 г. като приходите надвишават разходите с 8 хил. лв. Това дава основание на новото ръководство в лицето на д-р Людмил Цветков да има увереност, че здравното заведение със собствени средства би се справило с дължимите 21 хил. лв. за заплати и обслужването на тегления преди години кредит, ако старите дългове бъдат покрити.

На днешното си заседание Комисията по финанси и бюджет одобри и дългосрочно кредитно финансиране на мащабни инфраструктурни проекти. Проектът за естетизация на градската среда ще бъде продължен с кредит 10,160 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Със средствата ще продължи изграждането на бул. „Мара Тасева”, облагородяването на междублокови пространства във всички райони на Варна, подновяване на осветлението и алеите в Морската градина и др.

От фонда за проекти в местното самоуправление ФЛАГ ще се разчита на мостово финансиране за втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт – 8 млн. лв., за пречиствателната станция на к.к. „Златни пясъци” – 6,320 млн. лв. Комисията одобри параметрите и на кредит от 36 млн. лв., необходими предимно за отчуждаване на имоти по трасето на бул. „Левски” и на пробива на бул. „Сливница”.

Съветниците дадоха зелена светлина за ремонти и ново оборудване в две варненски болници. В МБАЛ„Св. Ана” предстои ремонт на родилното и неонаталогично отделение за 500 хил. лв. В ортопедичната и за хирургичната клиника ще бъде закупен нов инструментариум за 200 хил. лв. Здравното заведение ще получи и 60 хил. лв. за нов дизелгенератор.

В Онкоболницата ще разчитат на общинско финансиране от 550 хил. лв. за нова ендоскопска и лапароскопска система за диагностика и терапия. Съветниците от финансовата комисия отпуснаха и 53,6 хил. лв. на ДКЦ”Св. Иван Рилски” за погасяване на стари дългове към доставчици.

Стефка Господинова, директор на дирекция „Бюджет и финанси”:

„Средствата от фонд ФЛАГ по правило са възстановими от финансиращия орган, но са ни необходими като оборотни, за да реализираме даден проект. По всички решения от този фонд ще се опитаме да привлечем средства чрез безлихвен кредит от държавата. Дългът на Варна в момента е 53 млн. лв. и е в рамките на допустимите от Закона за публичните финанси 15 процента от собствените приходи. Гратисният период е от датата на договора.

Д-р Янко Станев, зам.-председател на Общинския съвет:

„От края на миналия век настоявам, че който не може да работи с дългови инструменти, не работи сериозно. Твърдо съм „за” кредити, когато става дума за подобни мащабни проекти. Стотици пъти съм чувал заплахи как общината ще фалира. Но ако гледаме професионално – условията по кредитите са много добри, зад това стои огромен труд, висок професионализъм на финансовата дирекция. Да успокоим хората – стабилна е общината, другите се учат от нас. Всички знаем – над 330 млн. лв. са привлечените в последно време във Варна европейски средства.

dnesplus.bg