Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Качеството на въздуха в Девня отново се влоши

devnia-4.jpgАвтоматичната измервателна станция „Изворите“ в Девня отчете наднормено замърсяване на атмосферния въздух по показателя „фини прахови частици“. Това става ясно от справка в специалното приложение на сайта на Община Девня за качеството на въздуха. Данните сочат, че замърсяването е продължило около осемнайсет часа – от 13:30 часа на Йордановден до 07:30 часа на Ивановден. Диаграмите показват, че са достигнати стойности от близо 80 микрограма на кубически метър въздух при пределно допустима норма от 50 микрограма.

Според РИОСВ-Варна източник на наднорменото запрашаване на въздуха в Девня е битовото отопление на твърдо гориво. Тезата на екоинспекцията обаче бе сериозно разколебана миналото лято, когато станцията отчете наднормено замърсяване с фини прахови частици в продължение на 3 денонощия през неотоплителния месец август. Автоматичната измервателна станция „Изворите“ е промишлено ориентирана и с обхват на действие 2 километра. Ето защо в нейния периметър попадат само производствата от Индустриална зона – север в града.

Там се намира и циментовият завод, откъдето поеха ангажимент към местната власт да й предоставят ежемесечно данните от собствените си непрекъснати измервания на отделяните в производствения процес вредни емисии. Това се случи на официална среща между представители на „Девня цимент“ и общината, която се проведе на 26 май м.г. И до ден-днешен обаче от завода не са спазили обещанието си.

barometar.net