Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Убитият Петър Христов e свързан с кръга „Капитал“

plevneliev-hristovУбитият в София бизнесмен Петър Христов е собственик в голямата млечна компания „Лактима“. Той е е в Съвета на директорите на холдинга „Пропъртис Мениджмънт Груп”. Холдингът обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, ентъртейнмънт бизнеса, финансови и консултантски компании.

Една от версиите е, че бизнесменът е прострелян от автомобил, който го е чакал пред офиса му. Единият от изстреляните 8 куршуми е засегнал гърдите му. Районът на стрелбата е отцепен, полицията прави оглед. Няма заловен за стрелбата към този момент.

Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, където майка му била учителка. Израснал е в Самоводене, където завършва основно образование. През 1983 г. е приет в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, в експерименталната паралелка на Министерството на отбраната, която завършва с отличие. После започва работа в министерството и е приет във ВНВУ „ Васил Левски”. Завършва висшето военно училище в старата столица през 1991 г. и същата година напуска армията. През 2000 г. завършва магистратура по финанси в Свищовската стопанска академия.

През последните години Петър Христов се превърна в един от най-крупните предприемачи във В. Търново. Той притежаваше „Захарни заводи“ в Горна Оряховица.

През 90-те години на миналия век той бе президент на футболния клуб „Локомотив“ (Горна Оряховица). Пeтъp Xpиcтoв приватизира „Лактима“ през 1996 г. „Фабриката беше западнала още когато я купих – казваше приживе той. – Сега тя е предприятие, в което работят около 100 души, а в съпътстващия го бизнес има още около 200 работни места“.

Основната дейност на „Лактима“ е производство на мляко и млечни продукти. „Компанията е пpaвoпpиeмник нa бившeтo пpeдпpиятиe „Mлeчнa пpoмишлeнocт“. Koмпaниятa e eднa oт вoдeщитe в Бългapия в ceгмeнтa нa млeчнaтa пpoмишлeнocт. Пpoизвeждa киceли, пpecни, oвкyceни млeкa. Haй-paзпoзнaвaeмият пpoдyкт e „Aйpян Бaлкaн“, c кoйтo дъpжи 75-80% пaзapeн дял в кaтeгopия тeчни млeкa. Фиpмaтa пpoизвeждa пълнa гaмa мacлeнocт нa киceли млeкa. Пpиxoдитe нa дpyжecтвoтo зa 2016 г. дocтигaт 12.8 млн. лв., кoeтo e pъcт oт 18.5% cпpямo гoдинa пo-paнo“, съобщава Money.bg.

През 2010 г. вестник „Монитор“ нарича Петър Христов „скандален бизнесмен“, определя го като свързан с бившата силова групировка СИК и кръга „Капитал. Изданието разкрива, че той вдига комплекс за секстуризъм в полите на Велико Търново. Три години по-рано, когато обяви намерението си да изгради сателитно селище в местността Трошана край Велико Търново, Петър Христов заяви, че жилищата там няма да бъдат ориентирани само към най-богатите, а към средната класа и по-точно към групата лица между 25 и 40 години. В действителност обаче днес ситуацията е различна. Цените на квадратен метър застроена площ в сателитното селище са по-високи от тези в идеалния център на старата столица.

В началото преди да бъде започнато строителството на сателитното селище някои търновци се обявиха против него. Бивши военни тогава обясниха, че в подножието на мястото, където ще се издига сателитното селище, се намира секретно военно поделение, а до него е великотърновският клон на предприятието ТЕРЕМ.

„Един от най-тъмните периоди в биографията на Петър Христов е началото на 90-те години на миналия век. Тогава е бил представител на СИК в района на Търново. Смята се, че с подкрепата на разстреляния в Аруба Поли Пантев купува местното млекопреработвателно дружество „Сердика“, сега известно като „Лактима“. Целта е била през дружеството да се преперат голяма част от мръсните капитали на групировката, придобити от трафик на жени и дрога. Според запознати, цитирани от „Монитор“, Христов също се занимавал с продажба на наркотици и контролирал проституцията в Търновския регион. Поради необходимост от чисти пари е изтеглил заеми от различни банки като за гарант по кредитите ползвал дружеството „Лактима“. Според запознати Христов дължи хиляди долари на частни лица, които също са обезпечени с предприятието. Голяма част от кредитите на бизнесмена са висящи и до днес“ пише „Монитор“ през 2010- а.

През 1994 година групировката „Дито“, зад която стои скандалният бизнесмен Петър Христов, сключва пагубен договор със „Захарни заводи“ АД. Според контракта дружеството е задължено да продава цялата си продукция само на „Дито“ на ниска цена. В същото време Христов снабдява завода на суровини. Като доставчик обаче той определя много висока цена на доставените от него материали. Така според запознати от „Захарни заводи“ са източени милиони левове. Този монопол е нарушен години по-късно, като според източници на вестника Христов се отдръпнал от този бизнес, уплашен от гангстерската война със СИК.

petur-hristovПетър Христов е свързан и с фирми, близки до ГЕРБ, които според вестник „Десант“ източват общинската хазна, доставяйки “златна” храна за децата от забавачките във Велико Търново. За това алармираха общински съветници от БСП в старата столица през 2013 г.

Освен с нагласените цени, тази поръчка се прочу и с текста за доставка на тютюневи изделия за забавачките, пише “Десант” . Млечните продукти и месото в ОДЗ-тата се доставят с 30 % до 50 % по-високи цени спрямо определените от борсовия индекс САПИ, който всеки месец задава средни пазарни стойности за храни на едро.

„Скъпото мляко за детските градини идва от фирма “Лактима” на сивия кардинал в старата столица Петър Христов. Скандалният бизнесмен, свързан с бившата силова групировка СИК, неколкократно е демонстрирал твърде близките си отношения с ГЕРБ и до скоро се тъкмеше на първите редици на официалните трибуни по националните чествания, без да му е мястото там. С което от своя страна многократно е скандализирал обществеността във Велико Търново“, пише изданието.