Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на Черноморието

Protesti-ParlamentВ деня, в който започва българското председателство на Европейския съвет, парламентът като втора точка ще гласува вечното удължаване на строителните разрешения на земеделските земи, предупреждава в писмо до редакцията ни, коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“

С преходни и заключителни разпоредби на Закона за посевите и посадъчния материал се предлагат промени в Закона за опазването на земеделските земи, които значително улесняват тяхното застрояване и удължават за вечни времена дадените в миналото строителни разрешения, чийто срок беше вече изтекъл.

С това парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие, където множество земи бяха с променено предназначение, но не можеха да се ползват поради изтичането на срока на строителните им разрешителни. В това число са и най-фрапантните заменки на дюни по Черноморието (виж подробности на http://forthenature.org/cases/9).

Тази поправка е изключително скандална, защото я няма в първоначалния текст на Закона за посевите и посадъчния материал и се появява по време на неговото второ четене в комисия в устна форма. Няма депозирани мотиви за тези промени и тяхната обосновка. Така обществото на практика ще бъде поставено пред свършен факт!

Промени в едни закони чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони, бяха съществена корупционна практика на Тройната коалиция, която преди години беше сериозно критикувана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, тогава в опозиция. В момента с промените в Закона за посевите и посадъчния материал се правят промени в текстовете на Закона за опазване на земеделските земи, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за горите, Закона за виното и спиртните напитки, Закона за защита на растенията и др., като поправките в тях нямат никаква връзка с основния закон. От 52 страници предложения за второ четене, 9 страници са с предложения по Закона за посевите и посадъчния материал и 43 страници са посветени на другите закони!

Коалицията „За да остане природа в България“ се обръща към парламента с искането поправките в Закона за опазване на земеделските земи да бъдат отхвърлени и веднъж завинаги да се преустанови практиката да се гласуват закони в преходни и заключителни разпоредби, които въобще не касаят разглеждания в момента закон.

Пълната прозрачност на работата на парламента е единственият механизъм в момента, който може да предотврати корупцията там.

В случай, че тези поправки бъдат приети, природозащитните организации ще се обърнат към президента Румен Радев с молба за негово вето.

barometar.net