Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Напуска ли телекомът Telenor България?

telefon_wifiТелекомът Telenor води преговори за продажба на бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора, съобщава специализираното издание Mergermarket, като се позовава на три независими източници. Разговори се водят с американски фонд, а цената е около два милиарда евро. Според „Капитал“ кандидат-купувачът е бил избран още през декември. Според Mergermarket евентуалната сделка може да включва и унгарските активи на Telenor.

През лятото на миналата година се появиха слухове, че мобилният оператор иска да продаде бизнеса си в Сърбия на фонда KKR. Тогава твърдението бе официално опровергано. Норвежката група отказва официален коментар на новината. Telenor оперира в България от средата на 2013 г. Телекомът придоби активите на „Глобул“ и „Германос телеком България“ от гръцката ОТЕ. Цената на сделката тогава бе 717 милиона евро.

През третото тримесечие на 2017 г. оборотът на Telenor у нас достигна 172 милиона лева, а печалбата – 66,4 милиона лева. Според два независими един от друг източника на money.bg, през 2017 г. KKR са имали интерес в придобиването на медии в България, сред които bTV, както и онлайн медийна група. В момента фондът очаква регулаторно одобрение за бизнеса на собственика на bTV – Time Warner чрез CME, в Хърватия и Словения.

Американският фонд притежава сателитен телевизионен оператор в съседна Сърбия, както и други инвестиции в региона. В средата на 2017 г. Telenor продаде и своята банка в Сърбия. Купувач бе River Styxx Capital на българския предприемач от албански произход Елвин Гури. Той придоби 85% от институцията, информира money.bg