Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Над 15,5 млн. в бюджета на Варна е за социални дейности

stanev3333Устойчиво разширяване на мрежата от социални услуги през 2018 г. предвижда община Варна и ще финансира тази цел с 15 587 000 лв. от тазгодишния си бюджет. Това реши комисията по социални дейности към общинския съвет. Със 7,141 млн. лв. ще се финансират местните дейности, а със 7,067 млн. лв. дейностите, делегирани от държавата. Сред най-значимите местни услуги са 16 социални центъра за възрастни и деца в риск, домашният социален патронаж, програмата за социални асистенти на 120 деца със специални образователни потребности, плюс лични асистенти на още 200 варненци в неравностойно положение.

„Социалната дирекция трябва да бъде адмирирана за две важни постижения – за първи път тази година са изравнени стандартите за финансиране на местните с държавно делегираните дейности. Това е исторически пробив. И на второ място – за системния контрол на качеството и ефективността на предоставяните социални услуги”, подчерта зам.-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев, който беше водещ на днешното заседание на социалната комисия. По думите му този подход прави социалната програма на Варна уникална за страната, адресирана пряко в услуга на варненци. Предоставят се 58 социални услуги – 27 за деца и младежи и 31 за възрастни.

Зам.-кметът по социалните дейности Коста Базитов на свой ред подчерта, че 23 840 души, от които 1047 деца получават месечни добавки за социална интеграция. В тазгодишния бюджет са предвидени 101 600 лв. за еднократно подпомагане на хора в неравностойно социално положение, издръжката на 23 пенсионерски клуба, 90 хил. лв. за лечение на хора с множествена склероза и детска церебрална парализа.

Базитов насочи вниманието на комисията към акцентите в капиталовата програма в социалната сфера, която възлиза на 809 396 лв. С 90 хил. лв. ще се проектира основен ремонт в Дома за стари хора „Гергана”. Съветници настояха да се проектира външен асансьор в дома, тъй като сегашният е недостатъчен за нуждите на обитателите. С други 200 хил. лв. ще бъдат закупени 3 микробуса за хора с физически увреждания. Предстои ии изграждането на хидравлична платформа на подлеза на сп. „Акациите” за 70 хил. лв.

По време на заседанието беше обсъдена и приета оценката на потребностите в социалната сфера на община Варна като част от разработващата се областна стратегия. Документът представлява сериозен анализ на демографската и икономическа обстановка, проблемите и перспективите пред социалната политика на общината до 2020 г. Финансовият анализ показва, че по традиция община Варна финансира по-голяма част от социалните услуги от собствения си бюджет. При това в последните 5 г. средствата са увеличени почти двойно – от 8,567 млн. през 2012 г. до 13, 305 млн. лв. през 2017 г.
Гинка Христова

dnesplus.bg