Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Варна е с рекордните 393,7 млн.лв. в Бюджет 2018

budjet2018Рекорден бюджет от 393,7 млн. лева прие финансовата комисия към Общинския съвет във Варна. След близо 3-часови дебати бяха направени допълнения по план-сметките на отделните дейности, без да се стига до промени в общата макрорамка.
Тази година в хазната ще има 123 млн. лв. повече от 2017 г., подчерта директорът на общинската дирекция „Финанси и бюджет” Стефка Господинова. Тя очерта и приоритетите, като на първо място открои, че данъчната тежест за гражданите за поредна година остава непроменена. Втори приоритет е образованието – 30 на сто от разходната част са за финансиране на дейности в тази функция. Варна – град на развитието и Морската столица – дестинация за 4 сезона, остават другите големи цели пред града.

Очакваните местни приходи в бюджета са в размер на 267,2 млн. ллв., двойно повече от средствата за делегирани от държавата дейности – 126,5 млн. лева.

Най-голям дял в разходната част заемат средствата за „ Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ – 162,7 млн. лева, следвана от функция „Образование“ – 118,6 млн. лева. За здравеопазване са заделени 19,5 млн. лева, за социално подпомагане и грижи ще бъдат изразходвани 15,6 млн. лева, а за почивно дело, култура и религиозни дейности – общо 16,8 млн. лева.

Най-важният финансов документ за развитието на община Варна за 2018 г. трябва да бъде одобрен и от Общинския съвет. Заседанието за приемането на бюджета е насрочено за 31 януари.

Д-р Янко Станев:
Моите препоръки са за затягане на събираемостта, тъй като имаме в годините натрупани несъбрани около 28 млн. лв. Признавам неимоверните усилия и забележимите успехи, защото до неотдавна бяха двойно повече. Но трябва да ги сведем до неповече от 20 млн, което е приемлива европейска норма за несъбрани вземания. Не твърдя, че събираемостта е ниска, а че може да бъде по-висока и Общинският съвет трябва по-активно да подкрепя усилията на приходната дирекция, ако трябва и с увеличаване на щатовете.

Приветствам дисциплината в разходната част. Не приемам тезата на някои колеги, че съветниците носим отговорност за остойностяването на дейностите – има си специалисти за това, Сметна палата, Държавна финансова инспекция и т.н.

В Бюджет 2018 има голяма смелост, той отличава важното от второстепенното и дава ясен знак на варненци какви политики за развитието на града следва общинският съвет. Носи послание за баланс, умереност и спокойствие. И не на последно място – достойнството му е, че е разбираем и открит дори за неспециалистите.
Гинка Христова

dnesplus.bg