Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

2017 година е била най-успешна за варненските музеи

arheologicheski-muzeiПромяната на профила на туристите във Варна е увеличила броя на посетителите в музеите в морската столица. Миналата година е била рекордна по отношение на приходите, съобщи в ефира на Дарик новият директор на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко, който зае поста след смъртта на проф. Валентин Плетньов. На най-голям интерес са се радвали Аладжа манастир, Римските терми и Археологическият музей. Липсата на паркоместа за автобуси пък ограничавала достъпа до Музея на Възраждането и Етнографския музей.

„Профилът на туристите рязко се смени, а потокът се увеличи. Има ръст на руснаци, които освен входната такса харчат и за рекламни материали. Чужденците, които идват в курортите ни на „ол инклузив”, не се интересуват от културен туризъм и не харчат нищо извън платени пакет. Учебният музей привлича голям брой деца, но организираните българския туристи не са много. Причините за това са променената дейност на туристическите дружества и тежката нормативните уредба за организиране на училищни екскурзии. Освен това часовете по история бяха намелени драстично и не са достатъчно за посещения в музеи”, коментира Лазаренко.

Проекти за реставрация на Римските терми и Аладжа манастир ще кандидатстват за финансиране по програмата „Региони в растеж”. Необходимата сума е 9 млн. лв. Игор Лазарено се надява да бъдат намерени и средства, за да продължат започналите проучвания на крепостите Кастрици и Петрич кале. През миналата година са открити 14 гроба от Варненския халколитен некропол. Най-новата изложба, която предстои да бъде открита в Археологическия музей, ще бъде посветена на историята на производството на вино. информира dariknews.bg