Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Разширяват гробищните паркове в село Тополи и квартал „Аспарухово“

Viktor-Buzev1Гробищният парк в с. Тополи ще бъде разширен. Съветниците от комисията по архитектура към Общински съвет – Варна одобриха Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация и застрояване (ПРЗ) на имоти в местността „Бостан тарла“, с които се предвижда разширението на гробището в западна посока. Общата площ на терените е 15,5 хектара. От тях 13 хектара са частна собственост, за които предстои отчуждаване. Собственик на останалите 2,5 хектара е общината, стана ясно на днешното заседание на комисията.

“Това е временно решение. С предвиденото разширение ще се осигурят места за погребения за следващите 10-15 години“, каза главният архитект на Варна Виктор Бузев. В рамките на заседанието той обяви, че общината планира да разшири гробищния парк в местността „Кантара“, район „Аспарухово“. „Става дума за 750 дка, по-голяма част от които са част от държавния горски фонд. Община Варна ще предприеме действия за придобиването им“, поясни арх. Бузев.

Тази година предстои да бъде обявена обществена поръчка за изготвяне на ПУП-ПРЗ за тези имоти, с които да се намери по-трайно решение на проблема с недостига на гробищни места. „С реализацията на този проект ще бъдат осигурени места за покойници за следващите 50-100 години“, добави специалистът.

dnesplus.bg