Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът Иван Портних: Бюджет 2018 гарантира развитие на Варна

portnih33323.jpg„Благодаря за подкрепата за развитието на Варна! Защото всеки глас „за“ бюджет 2018 означава подкрепа за проектите, с които искаме да продължим развитието на града“ . Това заяви кметът на Община Варна Иван Портних на сесия на Общинския съвет. Бюджетът на морската столица бе приет с 32 гласа „за“.

През 2018 г. Варна ще разполага с рекордните от 393,7 млн. лв., при запазени местни данъци. „Това е балансиран и амбициозен бюджет, който многократно превишава тези от предходните години. За сравнение – само инфраструктурните проекти, които реализираме тази година, са на стойност около 162 млн. лв. – почти колкото е бил бюджетът на Варна за 2012 г. Последователни сме в приоритетите, които си поставяме – туризъм, здравеопазване, социални дейности, култура, околна среда. Във функция „Образование“ тази година бюджетът е увеличен с близо 15 млн лв, ремонтират се 7 училища, 3 детски градини и 2 професионални гимназии“, каза кметът. Той припомни, че в града се извършва мащабна инфраструктурна програма за ремонти, интегриране и облекчаване на трафика във всички райони на града. В ход е и най-големият проект на Варна – бул. „Левски“ , който по своята мащабност се равнява с изграждането на Аспаруховия мост. Предвидени са средства за разширение и поддържане на зелената система, за изграждане на нов парк във „Възраждане“, за разширение и обновление на Аспаруховия парк.

„Има хора, които говорят, има и хора, които работят. Вярвам, че нашите съграждани правят разлика и виждат реално резултатите от нашата работа. Очакват ни много задачи, но аз съм сигурен, че ударното темпо за обновяване на Варна, което наложихме, не само ще се запази, но и ще се ускори“, каза кметът Иван Портних.

Местните приходи са разчетени на 267,191 млн. лв. и са над два пъти повече от средствата за делегирани от държавата дейности – 126,508 млн. лв. Парите за образование достигат 30 процента от общата бюджетна рамка, те са с 14,7 млн. лв. повече от миналата година и номиналният им размер е 118,579млн. лв. Най-голямото перо е БКС – 162, 692 млн. лв., от които 116 млн. лв. са за реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа. Исторически значими обекти с десетилетна история са пробивът на бул. „Левски” до езерния път, пробивът на бул. „Сливница” до Метро, автомобилната рампа на магистрала „Хемус”, новото трасе на ул. „Мара Тасева” и „Първи май” в Аспарухово, пробивът на тролейната ул. „Рачинска”.

За обезщетяване на собственици на земя и сгради, които ще бъдат отчуждени заради най-мащабните инфраструктурни обекти, бюджетът предвижда рекордните 31 млн. лв. За здравеопазване в общинския бюджет са заложени близо 20 млн. лева. 2,6 млн. лева от тях ще получат три варненски болници. За болницата по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна са планирани 1,3 млн. лева, част от които ще бъдат инвестирани в ремонти и апаратура. МБАЛ „Св. Анна“ ще вложи средствата от общината в ремонт на родилното отделение и на неонатологията и ще купи нови инструменти за клиниката по ортопедия и травматология.

Онкоболницата ще се сдобие с нова лапароскопска и ендоскопска апаратура. Финансовото подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми ще продължи и през 2018 г. С повече от 15,5 млн. лева ще разполага Варна за социално осигуряване, подпомагане и грижи. С част от тези пари ще бъдат направени ремонти в дома за стари хора „Гергана“ и дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Йоан Златоуст“. Историческо постижение в социалната политика на общината е изравняването на стандартите за финансиране на местните с държавно делегираните дейности.

За поредна година в хазната са заложени средства за доплащане на абонаментите карти за градски транспорт на пенсионерите, учениците и хората с увреждания. За тази социална придобивка общината е заделила 8,2 млн. лева. Извън бюджетната макрорамка са още над 80 млн. лв., които ще бъдат привлечени по европейски програми и проекти, с което средствата за развитието на града приближават половин милиард.

Сред най-значимите са рибарското пристанище в Аспарухово за 16 млн. лв., модернизация на училища и детски градини и читалища за над 14 млн. лв., 7,163 млн. лв. за ремонт на сградата на филиала към драматичния театър, 9,779 млн. лв. за развитие на туристически атракции и др.

Д-р Янко Станев:

„Първото впечатление по време на дебатите в пленарната зала за бюджета е навлизане в подробностите, което показва сериозен прочит, макар и не всички подробности да са докрай избистени. Например – не съм съгласен с тезата, че „Хидрострой” е монополист. Такава теза се нуждае от доказателства, от цифри, от които да става ясно колко процента от производствения дял, свързан с бюджета на общината, се пада на тази фирма. Ако трябва да се фокусирам върху понятието монополист, се вижда че…да не кажа кажа кампания по омаскаряване, но е некоректно внушение. Това очерняне не помага на Варна, въпреки добронамереността на някои изказвания. Аз внимателно слушам опозицията и ми е по-полезна, за да се коригирам.

И в комисията си признах, че се изкушавам да поискам увеличаване на макрорамката на бюджета, защото виждам потенциал в събираемостта. Към момента приходната ни дирекция се справя добре, имаме 28 млн. вземания от длъжници на общината, които са двойно намалени от оная голяма цифра. Даже предложих да увеличим числеността на експертите, които събират борчовете.
Последната тема на коментара ми е АГ болница. Многократно съм заявявал, не ме карайте да коментирам колеги.

Но ви призовавам да спрете – по същия начин, по който говорите сега за проф. Ковачев и дълговете на здравното заведение, след време от тази трибуна ще говорите обратното. Да ви припомня реалността – през февруари 2016 г. ,когато той оглави АГ болницата, дълговете бяха над 40 хил. лв., а предната година през юни бяха 120 хил. лв. и знам как д-р Минков е успял до края на годината да ги намали. Защото има добри и лоши месеци в болницата, няма достатъчно раждания, финансирането на клиничните пътеки не стига доникъде. От година на година има с по 100 раждания по-малко.

Не съм защитник на никого персонално, но ако направим една сравнителна таблица с цените на тока, фонда работна заплата, с осигуровките и за всички останало, е ясно откъде се трупат такива задължения, още по-ясно е, че политиката в помощ от такъв характер е превенция. Как, кажете ми, ще направим достойни възнагражденията на акушерките и на докторите. Не споделям позицията за писма до прокуратерата за лечебните заведения. Това не е бакалия, а болница! Защитавам ги, както навремето защитавах окръжна болница, както после терапията. Мисля, че за това съм изпратен тук.

За бюджета – погледнете индекса за прозрачност, скалите са различни но той се движи между 60-70 процента. Това ниво ни поставя в топ 5 в България, а личното ми мнение е, че дори сме №1. Може би са малко изказванията на гражданите, ще се научат, може би трябва тук да са икономисти, университетски преподаватели.

Индексът за съответствие със Закона за публичните финанси, също е завиден. Много неща вероятно не сме свършили, но да се срамуваме без причина и да си отричаме постиженията, няма да го приема. Други по-специфични неща като диагностичните системи за контрол и граничните системи за ранни превенции също са показателни. Това е неотклонно следвана линия от бюджетарите всеки детайл да е съгласуван с нормата. В него има огромна превенция.

Винаги съм харесвал индекса на стратегическата сигурност. Той обаче трудно се изчислява в България, защото е свързан с поведението на хора, които се занимават с политика. В нашия бюджет има не само политическа сигурност, има едно вдигане на летвата, което поставя администрацията и кмета под едно огромно напрежение.

Бизнесът според мен харесва това управление на града и на финансите му. И според мен градът се развива много по-интензивно, по-равновесно и трябва да носим самочувствието, че сме част от всичко това. Благодаря на всички, които са направили този бюджет, оценявам усилията, благодаря и на тези, които го подкрепят.“

live.varna.bg

dnesplus.bg