Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.6866
GBPGBP12.2398
CHFCHF11.6897

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Европа

Емил Радев участва в мисия на Европейския парламент до българо-турската граница

radev33343Българският евродепутат Емил Радев взе участие в мисията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в България. Целта на мисията бе да се провери работата на Европейската гранична и брегова охрана (ЕГБО), разположена на българо-турската граница в района на ГКПП Капитан Андреево. Депутатите се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, представители на ГД Гранична полиция, служители на ЕГБО, както и с представители на неправителствени организации.
В рамките на мисията бе посетен ГКПП Капитан Андреево, където бе демонстрирано използването на уреди за засичане на нелегални имигранти в моторни превозни средства и проверка на документи. Депутатите се запознаха също и с функционирането на Съвместния център за сътрудничество между България, Турция и Гърция, който започна работа от есента на 2016 г. и подпомага обмена на информация между трите държави с цел охрана на границата. Беше посетена и зелената граница, охранявана от български и турски патрули. Организирано бе и посещение в центъра за временно задържане на мигранти Любимец, в който в момента са настанени 60 мъже и 2 жени, основно афганистанци и пакистанци, чакащи да бъдат върнати в държавите им на произход.
След посещението си на българо-турската граница членовете на Европейския парламент се срещнаха с ръководството на Министерство на вътрешните работи и на Гранична полиция. По време на тези срещи бе изразена подкрепата на евродепутатите за присъединяването на България към Шенген. Повдигната бе и темата относно сигнали от неправителствения сектор за насилие над мигранти от страна на български гранични служители. Лично министър Радев увери, че се взимат всички необходими мерки официално подадените сигнали да бъдат разследвани. Визитата приключи с кратко посещение при вицепрезидента Илияна Йотова, която преди да встъпи в настоящата си длъжност бе зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.
Емил Радев изрази удовлетворението си от видяното по време на посещенията и демонстрациите на българо-турската граница, както и от разговорите с ръководствата на МВР и Гранична полиция. Той похвали българските гранични служители за неуморната работа, която още веднъж доказва, че истинското място на България е в Шенген. Не на последно място Емил Радев изказа и задоволство от уверенията на властите, че всички официални сигнали за нередности са щателно проверявани, но засега няма доказани твърдения за насилие над мигранти. Той отбеляза в заключение, че „често самите трафиканти на хора карат мигрантите да твърдят, едва след като са напуснали България, че е извършвано насилие над тях, за да не бъдат връщани обратно в страната и да успеят да стигнат до Западна и Северна Европа”.

„Заведохме колегите от ЕП да се запознаят с защитното гранично съоръжение. Очаквах да видя там и Елена Йончева с днешен вестник в ръка, но уви- нямаше я.“ – коментира Емил Радев.

barometar.net